Σκωτία: Είπαν όχι στην ανεξαρτησία τους. Παραίτηση πρωθυπουργού

Την παραίτησή από το αξίωμα του πρωθυπουργού αλλά και την ηγεσία του κόμματός του ανακοίνωσε ο Σκοτσέζος εθνικιστής Άλεξ Σάλμοντ, μετά την ήττα της παράταξής του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Με καταμετρημένα αποτελέσματα σε 30 από τις 32 περιφέρειες, το 55% ψήφισε «όχι» στην ανεξαρτησία και πλέον η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις επιπλέον ελευθερίες που έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει το Λονδίνο στη Σκοτία.
“Για εμένα η περίοδος που υπήρξα ηγέτης έχει σχεδόν τελειώσει αλλά για τη Σκοτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ”, είπε ο Σάλμοντ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

Ο Σάλμοντ πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στο ετήσιο συνέδριό του τον Νοέμβριο και κατόπιν θα παραιτηθεί από το θώκο του πρωθυπουργού της επαρχίας. “Αφού ψηφίσει η βάση θα παραιτηθώ από τον θώκο του πρωθυπουργού για να επιτρέψω στον νέο ηγέτη (σ.σ. του SNP) να εκλεγεί”, διευκρίνισε.

Ανακούφιση σε Ευρώπη και ΗΠΑ για το αποτέλεσμα

Μία απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «καταστροφική» για την Ευρώπη, θα προκαλούσε αποσχιστικές τάσεις σε άλλες περιοχές και θα οδηγούσε στη δημιουργία μίας «ακυβέρνητης» ηπείρου με αντίπαλα εθνικιστικά αισθήματα σχολίασε ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπη είχε τηρήσει ουδέτερη στάση, τα σχόλιά του απηχούν την ανησυχία στους κόλπους της. "Εάν συνέβαινε αυτό στη Σκοτία, θεωρώ ότι θα ήταν πολιτικά συντριπτικό, του επιπέδου της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης", είπε ο Βέλγος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος δεν υποστηρίζει το αίτημα ορισμένων ομοεθνών του Φλαμανδών για ανεξαρτησία. "Μία Ευρώπη οδηγούμενη από την αυτοδιάθεση των λαών θα ήταν ακυβέρνητη γιατί θα υπήρχαν δεκάδες οντότητες, αλλά και τομείς πολιτικής για τους οποίους απαιτείται ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Περισσότερο, μιλάμε για χώρες ή τμήματα πρώην χωρών που θα συμπεριφέρονταν με πολύ εθνικιστικό τρόπο" κατέληξε.

Την απόφαση να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. “Μέσω συζητήσεων, διαμαχών και γεμάτων πάθος αλλά παρόλα αυτά ειρηνικών ανταλλαγών απόψεων θύμισαν στον κόσμο την τεράστια συνεισφορά της Σκωτίας στη Βρετανία και τον κόσμο και τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

“Δεν έχουμε πιο στενό εταίρο από τη Βρετανία και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε την ιδιαίτερη και ισχυρή μας σχέση με όλους τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο κόσμος”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα