Άλλοι λαοί πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους και οι Σκοτσέζοι ...

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, επιλέγοντας να διατηρήσουν μια ένωση που κρατά περισσότερο από 300 χρόνια. Το δημοψήφισμα που έγινε την Πέμπτη προκάλεσε κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για την συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βρετανία.

Στο 55% έφτασε το ποσοστό των Σκωτσέζων που ψηφίζουν παραμονή στη Μεγάλη Βρετανία. Το «Όχι» προηγείται τη στιγμή που έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα σε 29 από τις 32 περιοχές. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνά το 85%.

Το Εδιμβούργο ψήφισε «Όχι»με ποσοστό 61,1%

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών καθυστέρησε λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Συνολικά είχαν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν, αλλά και τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, απλούς θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Exit poll δεν μεταδόθηκαν υπό τον φόβο των συνεπειών μιας πρόβλεψης που θα πέσει έξω.

Συγχαρητήρια Cameron στον επικεφαλής της εκστρατείας του «Οχι» - Παραδοχή της ήττας στο στρατόπεδο του «Ναι»

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Alistair Darling.

Από την πλευρά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, η αντιπρόεδρος Nicola Sturgeon παραδέχθηκε την ήττα του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα. «Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το «Ναι» που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Nicola Sturgeon

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα