Σκωτία: 12 πράγματα που δεν ξέρουμε για την ιστορία της

Τι θα αποφασίσει τελικά η Σκωτία για το μέλλον της; Θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα προτιμήσει την οδό της ανεξαρτησίας; Η Σκωτία έχει πίσω της μια μεγάλη ιστορία...

Η «ταπεινή» πρωτεύουσα

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας, αν και είναι μικρότερη και λιγότερο σημαντική από οικονομική άποψη πόλη σε σχέση με τη Γλασκώβη. Εδώ βρίσκεται και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, το οποίο το 1999 γιόρτασε τα 300 του χρόνια.

Ο σκωτσέζικος μονόκερως

Τι θα αποφασίσει τελικά η Σκωτία για το μέλλον της; Θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα προτιμήσει την οδό της ανεξαρτησίας; Η Σκωτία έχει πίσω της μια μεγάλη ιστορία, στην οποία πάντα η πραγματικότητα συνυπήρχε με τους μύθους. Ακόμη και το εθνικό σύμβολο της χώρας, ο μονόκερως, είναι μία φιγούρα βγαλμένη από την κελτική μυθολογία.

Μy name is Bond...

…James Bond! Γιά πάνω από δύο δεκαετίες ο σκωτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι σημάδεψε με τις ερμηνείες του το ρόλο του θρυλικού, βρετανού μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Άλλοι σημαντικοί σκωτσέζοι ηθοποιοί του παγκόσμιου κινηματογράγου είναι οι Γιούαν Μακγκρέγκορ, Τζέιμς Μακαβόι, Ρόμπι Κολτρέιν και Τζέραρντ Μπάτλερ.

Φεστιβάλ Φριντζ

Το εναλλακτικό θεατρικό Φεστιβάλ Φριντζ συγκεντρώνει κάθε Αύγουστο για 25 ημέρες ανατρεπτικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πάνω από 2.500 θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ στις θεατρικές σκηνές του Εδιμβούργου αλλά και στους δρόμους.

Πέρα από τον Χάρι Πότερ...

Η Σχολή Χόγκουαρτς, όπου ο νεαρός μαθητευόμενος μάγος Χάρι Πότερ φοιτά στα ομώνυμα βιβλία και ταινίες της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, βρίσκεται στο Εδιμβούργο. Αλλά η σκωτσέζικη λογοτεχνία έχει προσφέρει πολύ περισσότερα. Πατέρας της σκωτσέζικης λογοτεχνίας και εθνικός ποιητής θεωρείται ο Ρόμπερτ Μπαρνς, ο οποίος έζησε τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Άντι Μάρεϊ για τη Σκωτία!

Όταν κερδίζει θεωρείται Βρετανός και όταν χάνει Σκωτσέζος! Το 2013 ο Άντι Μάρεϊ ήταν ο πρώτος Βρετανός που κέρδισε το πρωτάθλημα τέννις του Γουίμπλεντον μετά τον Φρεντ Πέρι, 77 χρόνια νωρίτερα. Ο Μάρεϊ κέρδισε δύο μετάλλια για τη Μ. Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκωτίας ο ίδιος δήλωσε ότι «θα παίξει για τη Σκωτία».

«Εθνική Σκωτίας»

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων τραβούν κυρίως οι ομάδες του νότου της Μεγάλης Βρετανίας, όπως η Μάντσεστερ, ωστόσο και η Σκωτία έχει μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση. Σέλτικ και Γλασκώβη είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Σκωτίας, ενώ και η «Εθνική Σκωτίας» που αντιπροσωπεύει παραδοσιακά τη Σκωτία σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις έχει τους δικούς της πιστούς οπαδούς.

Πάθος για το αλκοόλ

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα του 2015 οι Σκωτσέζοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους νότιους γείτονές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία μάλιστα το προσδόκιμο ζωής στη Γκασκώβη είναι τόσο χαμηλό όσο και... στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στην μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

'Εμφαση στην εκπαίδευση

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Σκωτσέζοι συγκαταλέγονται στους Ευρωπαίους με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Στη Σκωτία υπάρχουν 15 πανεπιστήμια, ενώ ακόμη και ο πρίγκηπας Ουίλιαμ επέλεξε να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και γεωγραφία στο σκωτσέζικο πανεπιστήμιο St Andrews. Το ίδιο και η δούκισσα του Κέιμπριτζ και σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον.

Περήφανοι κοκκινομάλληδες!

Ένας στους επτά Σκωτσέζους έχει κόκκινα μαλλιά, ποσοστό το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο. Οι βιολογικοί λόγοι δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένοι, ωστόσο η έλλειψη ηλιοφάνειας θεωρείται ως μία πιθανή αιτία.

Σε παγκόσμια κλίμακα μόλις το 1% του πληθυσμού της γης έχει φυσικά κόκκινα μαλλιά. Στη Σκωτία πάντως είναι περήφανοι γι' αυτό και ενίοτε... παρελαύνουν!

Σκωτσέζικη στερλίνα

Το κοινό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η στερλίνα. Κι όμως οι Σκωτσέζοι εκτυπώνουν και τη «σκωτσέζικη στερλίνα» με ένδειξη «Bank of Scοtland».

To γεγονός αυτό προκαλεί σε πολλούς βρετανούς καταστηματάρχες συχνά σύγχυση, μιας και θεωρούν λανθασμένα ότι πρόκειται για διαφορετικό νόμισμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει και το μέλλον του κοινού βρετανικού νομίσματος.

Το Τείχος του Αδριανού

Το Τείχος του Αδριανού, χτισμένο κατά τη ρωμαϊκή εποχή, αποτελεί μέχρι σήμερα το νοτιότερο σύνορο της Σκωτίας με την Αγγλία. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός είχε διατάξει την ανέγερση του Τείχους με στόχο να κρατήσει τα κελτικά φύλα μακριά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα