Σκωτία: Ενισχύεται η δυναμική του ναι, αλλά το όχι προηγείται

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κερδίζουν έδαφος και το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες, φτάνοντας στο 48%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Scotsman που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν οι Σκωτσέζοι θα αποσχισθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες.

Ακριβώς τα ίδια ποσοστά (52% υπέρ του όχι, 48% υπέρ του ναι) καταγράφει μια ακόμη δημοσκόπηση, της Opinium για την εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των ICM/Scotsman αυτή το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να παραμείνει η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί στο 52%, τρεις μονάδες κάτω σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο μήνα.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14%. Εάν συμπεριληφθούν οι αναποφάσιστοι, τότε το "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση αποσπά ποσοστό 41% ενώ το "όχι" εξακολουθεί να προηγείται, με ποσοστό 45%, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Οι ηγέτες της Βρετανίας υπόσχονται να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας


Οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, μία κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως μια κίνηση πανικού.

Η προσπάθεια αυτή από την πλευρά της ηγεσίας της Βρετανίας να μεταπείσουν τους Σκωτσέζους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο –μία ένωση που κρατά περίπου 300 χρόνια- έρχεται καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» έχουν μικρή διαφορά.

Περίπου το 52% των Σκωτσέζων φαίνεται πως σκοπεύουν να καταψηφίσουν την πρόταση ανεξαρτησίας, ενώ το 48% τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν οι εταιρείες Opinium και ICM για λογαριασμό των εφημερίδων Daily Telegraph και The Scotsman αντίστοιχα και οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: «Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ότι ο διαχωρισμός».

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που δίνεται στη Σκωτία να πάρει το μέλλον στα χέρια της».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα