Κατά συρροήν βιαστής ζήτησε να του κάνουν ευθανασία

Την ευθανασία αντί της φυλακής επέλεξε κατά συρροήν βιαστής στο Βέλγιο. Ο 52χρονος Φραν Φαν Ντερ Μπλίκεν, που έχει εκτίσει ήδη ποινή 30 ετών σε βελγική φυλακή και υποστηρίζει ότι πάσχει από «ανυπόφορο ψυχικό άλγος», όπως ανακοίνωσε χθες ο δικηγόρος του, θα υποβληθεί σε ευθανασία, την οποία ζητάει εδώ και χρόνια. Εξήγησε ότι το δικαστήριο αναγνώρισε πως ο Ντερ Μπλίκεν πληροί τις ιατρικές και νομικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος του 2002 για την ευθανασία.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν, που έχει διαπράξει πολλούς βιασμούς και σε μια περίπτωση σκότωσε το θύμα του, θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία. Αν και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι κρατείται σε απάνθρωπες συνθήκες και εδώ και τέσσερα χρόνια δηλώνει ότι δεν θέλει πλέον να ζει έτσι και δεν μπορεί να αντέξει άλλο τον πόνο, όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος του Γιος Βάντερ Φέλμπεν.

«Είμαι άνθρωπος και ό,τι κι αν έκανα, παραμένω άνθρωπος. Επομένως, ναι, κάντε μου ευθανασία» δήλωσε ο ίδιος ο εγκληματίας στη φλαμανδική τηλεόραση. Στο τελευταίο αίτημα που είχε διατυπώσει προς το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου, ο 52χρονος είχε ζητήσει είτε να τον μεταφέρουν σε εξειδικευμένο κέντρο στην Ολλανδία προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε να υποβληθεί σε ευθανασία. Πριν από μερικούς μήνες τα δικαστήρια του Βελγίου αποφάνθηκαν ότι ο υπουργός δεν είχε δικαίωμα να εγκρίνει μεταφορά του σε ολλανδικό ιατρικό κέντρο, οπότε τις επόμενες μέρες ο Ντερ Μπλίκεν θα βγει από τη φυλακή της Μπριζ, όπου κρατείται, και θα υποβληθεί σε ευθανασία σε νοσοκομείο, αφού περάσει εκεί 48 ώρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα