Διορία μιας εβδομάδας έδωσε η ΕΕ στη Ρωσία

Αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, δεν επιβλήθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στην Ρωσία και επί της ουσίας να της δώσουν διορία μιας εβδομάδας, προκειμένου να αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανία.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα μπει στην διαδικασία προετοιμασίας ενός νέο γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης» κατά της Μόσχας, εξετάζοντας μια σειρά από προτάσεις που θα πρέπει να υποβληθούν τις επόμενες μέρες.

«Η απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο Βαν Ρομπάι και πρόσθεσε «ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα. Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 της ΕΕ θα αρχίσουν τη Δευτέρα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα».

Για τον θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που μετά το πέρας της Συνόδου σημείωσε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου».

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει ένας «έξυπνος» συμβιβασμός για το ουκρανικό ζήτημα, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι, η νέα Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), δήλωσε ότι «απόψε ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ανοικτή την οδό προς μια διπλωματική λύση της κρίσης στην Ουκρανία, ακόμη και καθώς προετοιμάζεται να επιβάλει νέες, βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία».

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα