Λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου άνδρα για μοιχεία

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν δια λιθοβολισμού στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ έναν άνδρα τον οποίο δικαστήριό τους είχε καταδικάσει σε θάνατο για το έγκλημα της μοιχείας, έγινε σήμερα γνωστό από αυτόπτη μάρτυρα.

Ο λιθοβολισμός, ο οποίος συνέβη χθες, Πέμπτη, είναι το πρώτο γνωστό κρούσμα εφαρμογής της τιμωρίας αυτής από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, αν και είχε αναφερθεί νωρίτερα πως εκτέλεση δια λιθοβολισμού είχε πραγματοποιηθεί στη Συρία.

Μέλη της σκληροπυρηνικής σουνιτικής οργάνωσης, η οποία κατέλαβε τον Ιούνιο τη Μοσούλη και επίσης ελέγχει εδάφη στη γειτονική Συρία, έχουν πυροβολήσει, αποκεφαλίσει και σταυρώσει κρατουμένους ενώ έχουν ανατινάξει και ισοπεδώσει με μπουλντόζες σιιτικά τεμένη.

Οι ΗΠΑ άρχισαν αυτό το μήνα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και σε αντίποινα η οργάνωση δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο ένας μαυροντυμένος μαχητής της εικονίζεται να αποκεφαλίζει τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

Ένας οδηγός ταξί, ο οποίος είπε ότι είδε το χθεσινό λιθοβολισμό στη Μοσούλη, αφηγήθηκε ότι σταμάτησε για να διαπιστώσει τι συμβαίνει όταν είδε ένα συγκεντρωμένο πλήθος και περίπου 20 οχήματα του Ισλαμικού Κράτους σταθμευμένα εκεί κοντά.

Μερικοί μαχητές μάζευαν κοφτερές πέτρες ενώ ένας άλλος κρατούσε μια βιντεοκάμερα, είπε ο οδηγός.

Κάποια στιγμή οι μαχητές έφεραν από ένα από τα οχήματα ένα νεαρό ο οποίος φορούσε χειροπέδες, τον υποχρέωσαν να καθίσει καταγής και άρχισαν να του πετούν πέτρες, δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί από το φόβο των αντιποίνων.

Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, οι μαχητές είπαν στο πλήθος πως ο λιθοβολισμός τελείωσε και ένα ασθενοφόρο παρέλαβε το πτώμα. Πηγή στο νεκροτομείο της Μοσούλης επιβεβαίωσε το θάνατο του άνδρα και είπε πως, σύμφωνα με την ταυτότητά του, ήταν 30 ετών.

Ο λιθοβολισμός αναφέρθηκε επίσης από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αφηγήσεις του αυτόπτη μάρτυρα και των μέσων ενημέρωσης δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Τον Ιούλιο, ακτιβιστές είχαν αναφέρει πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου δύο γυναίκες για μοιχεία στην επαρχία Ράκα της Συρίας.

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο λιθοβολισμός συζητήθηκε ευρύτατα στους δρόμους της Μοσούλης, η οποία θεωρούνταν μία από τις πιο ανεκτικές πόλεις του Ιράκ πριν καταληφθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση, μέλη της οποίας είναι Ιρακινοί και άλλοι Άραβες, καθώς και ξένοι μαχητές.

Πολλές θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες ζούσαν αρμονικά στην περιοχή. Τώρα όλες οι πλευρές προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα