Γάζα: Αλληλοκατηγορίες πάνω από τις σορούς

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της υποτιθέμενης πρώτης ημέρας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες θύματα των συγκρούσεων στα σύνορα. Ένας ακόμη φέρεται να βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς.

Όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η αλήθεια είναι ότι λίγοι ήταν αισιόδοξοι ότι αυτή η συμφωνία θα τηρηθεί. Η εκεχειρία κράτησε τελικά περίπου δύο ώρες, ενώ από εκείνη τη στιγμή Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβίασε τα όσα συμφωνήθηκαν.

Η αρχή του τέλους ακόμη μίας εκεχειρίας ήταν η σύγκρουση ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης σε μία από τις σήραγγες που το Ισραήλ έχει εξ αρχής ως στόχο να καταστρέψει. Αρχικά, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι μαχητές βγήκαν από τη σήραγγα στα σύνορα και επιτέθηκαν στους στρατιώτες. Η Χαμάς από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε πρότερο χρόνο από την προγραμματισμένη ώρα για κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Aljazeera, παρέθεσε τα γεγονότα διαφορετικά. Παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας οι στρατιώτες του Ισραήλ συνέχισαν την επιχείρηση για την καταστροφή των σηράγγων και τότε ήταν που δέχθηκαν επίθεση από τους μαχητές της Χαμάς.

Τόνισε μάλιστα ότι η συνέχιση της επιχείρησης δεν παραβίαζε την συμφωνία. Ο δημοσιογράφος του δικτύου ωστόσο αναρωτήθηκε αν είναι πρόκληση το να μπαίνουν στις σήραγγες οι στρατιώτες, σε περίοδο που έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Από αυτή τη σύγκρουση, έχασαν τη ζωή τους δύο ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ ένας ακόμη φέρεται ότι απήχθη από τη Χαμάς. Πρόκειται για τον 23χρονο ανθυπολοχαγό Χαντάρ Γκόλντιν. Το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης δηλώνει άγνοια και παραπέμπει στο στρατιωτικό.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, σε ανακοίνωσή της, αρνήθηκε πως γνωρίζει οτιδήποτε για την τύχη του ισραηλινού στρατιώτη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Χαμάς δεν είχε καμία επαφή με τους μαχητές που δρουν στην περιοχή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από όπου, όπως δήλωσε το Ισραήλ, χάθηκε ο ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν.

«Έχουμε χάσει την επαφή με την ομάδα των αγωνιστών που συμμετείχαν στην ενέδρα και πιστεύουμε ότι όλοι σκοτώθηκαν από τους (ισραηλινούς) βομβαρδισμούς. Υποθέτοντας ότι κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τον στρατιώτη κατά τη διάρκεια της μάχης, εκτιμούμε ότι και αυτός σκοτώθηκε στο εν λόγω περιστατικό», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Αυτή η εξέλιξη δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη διπλωματία να εξετάσει λύσεις για να σταματήσει ο παραλογισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Πιέσεις στη Χαμάς

Ηνωμένες Πολιτείες και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζητούν από την παλαιστινιακή οργάνωση να αφήσει άμεσα και χωρίς όρους ελεύθερο τον ισραηλινό στρατιωτικό. Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή Τύπου ανέφερε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και χαρακτήρισε προϋπόθεση την απελευθέρωση του αιχμάλωτου ανθυπολοχαγού.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ομόφωνα την παροχή επιπλέον 225 εκ. δολαρίων (περίπου 167 εκ. ευρώ) για την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ, του Σιδηρού Θόλου.

Από την πλευρά του, ο Μπαν Κι Μουν κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της τριήμερης εκεχειρίας, δηλώνοντας απογοητευμένος από τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα