Γάζα: Τριήμερη εκεχειρία και διαπραγμάτευσης

Τέθηκε σε εφαρμογή η τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

 

Η 72ωρη εκεχειρία είναι η πιο φιλόδοξη μέχρι στιγμής προσπάθεια για τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

 

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μέχρι να ξεκινήσει η ανθρωπιστική αυτή εκεχειρία και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στη διάρκειά της. Αυτή η εκεχειρία είναι για τους αθώους αμάχους μία πολύ αναγκαία διακοπή από τη βία", είπαν οι Κέρι και Μπαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι χερσαίες δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή στη διάρκεια της εκεχειρίας.

 

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμέτωπος με τις διεθνείς επικρίσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία που θα σταματούσε το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της επιχείρησης καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

 

Αργότερα, αξιωματούχος στο γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία.

 

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά θα μεταβούν στο Κάιρο όπου θα έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας, ανέφερε η ανακοίνωση.

 

Στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετέχουν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο.

 

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.

 

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου "υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης και από τις δύο πλευρές των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της εκεχειρίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα".

 

«Αυτοσυγκράτηση» προτείνει ο Λευκός Οίκος

 

Οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 1.400. Περισσότεροι από 236.000 είναι οι κάτοικοι της Γάζας που αναζητούν καταφύγιο σε κτίρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ούτε σε αυτές τις εγκαταστάσεις ωστόσο δεν αισθάνονται ασφαλείς από τις εναέριες επιθέσεις των ισραηλινών.

 

ΗΠΑ: Απαράδεκτος ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ

 

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα σταματήσει μόνο όταν καταστραφούν όλες οι σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ. Ο στρατός μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δώδεκα παραδείγματα επιθέσεων της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

 

 

 

Ωστόσο, ανταποκριτής του BBC στη Γάζα έγραψε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι συνομίλησε με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το 70% με 80% των σηράγγων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιχείρηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Ερντογάν: Οι μέθοδοι του Ισραήλ θυμίζουν τον Χίτλερ

 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας είναι το γεγονός ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν μεγάλη εμπειρία από πολέμους, ακόμη και στον παλαιστινιακό θύλακα, χάνουν την ψυχραιμία τους μπροστά σε αυτά που αντικρίζουν τις τελευταίες ημέρες.

 

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Κρις Γκούνες, ξέσπασε σε λυγμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης σχετικά με την επίθεση στο σχολείο του Οργανισμού, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

 

 

 

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι και η διπλωματία πλέον σηκώνει τα χέρια ψηλά. Από την Ινδία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός. Αναλυτές αναφέρουν ότι το σχέδιο της Αιγύπτου για εκεχειρία «ταιριάζει» περισσότερο με αυτά που ζητά το Ισραήλ και λιγότερο με τις προϋποθέσεις της Χαμάς.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα