Γάζα: Αιματηρή εκεχειρία, επίθεση σε αγορά, 17 νεκροί

Ισραηλινή επίθεση σε αγορά στη Γάζα έχει προκαλέσει τρόμο και πανικό στους Παλαιστινίους. Τουλάχιστον 17 νεκροί και 160 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολόγισμός. Όλα αυτά ενώ ήταν σε ισχύ τετράωρη εκεχειρία, την οποία είχε κηρύξει ο ίδιος ο στρατός του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας δημοσιογράφος.

 

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην αγορά βρίσκονταν πολλής κόσμος, καθώς οι κάτοικοι στον παλαιστινιακό θύλακα θεώρησαν ότι δεν απειλούνται, εξαιτίας της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι η εκεχέιρία δεν θα ισχύσει στις περιοχές της Γάζας όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις.

 

Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τον βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που κήρυξε μονομερώς το Ισραήλ.

 

Περίπου 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 90 οι τραυματίες από τον βομβαρδισμό ενός ακόμη σχολείου του ΟΗΕ τα ξημερώματα. Ο Οργανισμός κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για αυτή την επίθεση.

Για δεύτερη συνεχή νύχτα, ο στρατός του Ισραήλ σφυροκοπούσε ασταμάτητα τον παλαιστινιακό θύλακα. Είχε προηγηθεί μία ακόμη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Χάνουμε το προσωπικό μας»

 

Σήμερα τα ξημερώματα, τα ισραηλινά πυρά έπληξαν το σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μέσω του εκπροσώπου της, Πιερ Κρέενμπιλ, καταδίκασε την επίθεση και κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

«Παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμούνταν στην αγκαλιά των γονιών τους, στο πάτωμα μίας τάξης στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα. Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, αυτό αποτελεί προσβολή για όλους μας, πρόκειται για παγκόσμια ντροπή» είπε ο Κρέενμπιλ και συνέχισε: «Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το κτίριο, στο οποίο έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι».

 

 

Ο επικεφαλής της UNRWA έκανε γνωστό ότι πρόκειται για την έκτη φορά που πραγματοποιείται επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ: «Το προσωπικό μας, οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στην ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνονται. Τα καταφύγιά μας καταστρέφονται. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σύντομα θα περιφέρονται στους δρόμους της Γάζας, χωρίς φαγητό, νερό και καταφύγιο, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε αυτά τα σημεία», σημείωσε.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα