Αργεντινή: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χρεοκοπία

Το ενδεχόμενο μιας νέας χρεοκοπίας αντιμετωπίζει στις 30 Ιουλίου η Αργεντινή στην περίπτωση που δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, που έχει πλέον λιγότερο από δύο 24ωρα για να αποτρέψει μια στάση πληρωμών.

Τα κερδοσκοπικά funds δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την πρόταση για «κούρεμα» του χρέους, προσέφυγαν στα δικαστήρια και διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στην ονομαστική τους αξία. Οι δύο πλευρές έχουν μια τελευταία ευκαιρία για να έλθουν σε συμφωνία, αφού σήμερα αντιπροσωπεία από την Αργεντινή μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για νέες επαφές με τον δικηγόρο που έχει ορίσει ο αμερικανός δικαστής που δικαίωσε τα hedge funds.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει εγκλωβιστεί σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με τους πιστωτές της. Ο δικαστής Τόμας Γκριέσα έχει διατάξει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε η χώρα να αποφύγει τη δεύτερη χρεοκοπία μετά την πτώχευση του 2001 σε χρέος ύψους 100 δισ. δολ. περίπου.

Η πληρωμή έπρεπε να γίνει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η παράλειψή της δρομολόγησε μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν κηρυχτούν σε χρεοκοπία. Η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει στα hedge funds το σύνολο του 1,5 δισ. δολαρίων στο οποίο ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων τους με τους τόκους. Η πρόεδρος της Αργεντινής έχει επανειλημμένως τονίσει πως αν καταβάλει το ποσό θα προκαλέσει μαζικές προσφυγές των υπόλοιπων πιστωτών με αιτήματα που θα υπερβαίνουν τα 120 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα