Έτσι θα είναι το φαγητό μας σε 50 χρόνια

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ήδη ότι μπορούν να δημιουργήσουν burgers στα εργαστήρια χρησιμοποιώντας κύτταρα αγελάδων.

Πολλοί πιστεύουν πως θα έρθει η μέρα που η επιστήμη θα μπορέσει να παράγει τροφή χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τη φύση και λειτουργώντας, προς όφελος αυτής.

Μέχρι τότε, μπορούμε μόνο να φανταστούμε το πώς θα μοιάζει το φαγητό που θα τρώμε σε 50 χρόνια από σήμερα. Η σχεδιάστρια και γραφίστρια Johanna Schmeer έχει τη δική της φουτουριστική ματιά σχετικά με το μέλλον των τροφών μας.

Το Fastcoexist δημοσιεύει τα σχέδια της που μοιάζουν περισσότερο με γλυπτά μοντέρνας τέχνης. Αλλά όπως όλα δείχνουν, θα τρώγονται κιόλας.

 

Η νεαρή, έφτιαξε λοιπόν διαφορετικά προϊόντα προσομοιώνοντας όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Κοινώς, το νερό, τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες, τη ζάχαρη, το λίπος, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

 

Η γραφίστρια βασίστηκε για να ολοκληρώσει τη δουλειά της σε έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά που απέδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας βιοπλαστικών κυττάρων που προκαλούν χημικές αντιδράσεις.

Τα σχέδια της Schmeer που είναι απόφοιτος του Royal College of Art του Λονδίνου, εστιάζουν κοινώς στις εξελίξεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία συνθετικής τροφής για τη σίτιση του αυξανόμενου πληθυσμού.

Η Schmeer έχει φανταστεί πως προϊόντα που παράγονται από βιοπλαστικά ενισχυμένα με ένζυμα, θα μπορούσαν να παράγουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ως υποκατάστατο των παραδοσιακών πόρων των τροφίμων που σύντομα θα τελειώσουν.

Τα βιοπλαστικά κύτταρα θα μπορούν να γεμίζουν με ένζυμα που θα μιμούνται τα φυσικά κύτταρα και θα είναι σε θέση να εκκρίνουν διαφορετικές μορφές πρωτεΐνης.

Και κάπως έτσι, θα σωθεί η Γη και ο πληθυσμός της.

 

"Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο κόσμος θα πρέπει να παράγει περισσότερο φαγητό –έως και 70 τοις εκατό περισσότερο φαγητό (μετρημένο σε θερμίδες)– μέχρι το 2050. Έτσι, αντί να συζητήσουμε για το πώς να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα, ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε την ίδια την τροφή", λέει η ίδια.

 

Τα προϊόντα της Schmeer είναι στην ουσία μέρος της εργασίας για να πάρει το πτυχίο της. "Όλα τα σχέδια των προϊόντων βασίζονται σε πρότυπους οργανισμούς που έχουν παρόμοιες λειτουργίες στη φύση", εξήγησε Schmeer.

"Χρησιμοποιούν το λειτουργικό μέρος του βιολογικού κυκλώματος (ένζυμα) και το συνδυάζουν με ύλη χωρίς ζωή (βιοπλαστικό)".

Τα προϊόντα περιλαμβάνουν μια σειρά από πράσινους σωλήνες που εκκρίνουν σιρόπι ζάχαρης και ένα μηχάνημα που συλλέγει την υγρασία από τον αέρα σε λευκά σακουλάκια, από τα οποία μπορεί κάποιος να πιει.

Το παρακάτω βίντεο είναι άκρως κατατοπιστικό:

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα