Γάζα: 12ωρη προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Η επταήμερη πρόταση για εκεχειρία από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο δεν έγινε δεκτή από το Ισραήλ, ο Νετανιάχου ωστόσο ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες για δώδεκα ώρες. Η κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ είναι σε ισχύ από τις οκτώ το πρωί.

 

Συμφώνησε και η Χαμάς

 

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι η Χαμάς, σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα, συμφώνησαν για την 12ωρη προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την οποία, όπως είπε, διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Τη νύχτα ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

 

Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνές. Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 879 ενώ οι τραυματίες είναι 5.750.

 

Πυρετώδεις ήταν χθες οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο. ΗΠΑ και Αίγυπτος κατέθεσαν πρόταση για επταήμερη εκεχειρία, την οποία φάνηκε ότι δεν είδε «με καλό μάτι» το Ισραήλ. Για απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός έκαναν λόγο τα ισραηλινά μέσα, για διαφωνίες στην «διατύπωση» κάνει λόγο ο Τζον Κέρι.

 

Μετά την επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες παλαιστινιακών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

 

Αιματηρές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

 

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά που δέχτηκε από ένα κτίριο κοντά σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών από την πλευρά του Ισραήλ φτάνει πλέον τους 35.

 

ΗΠΑ, Αίγυπτος και ΟΗΕ ζήτησαν επταήμερη εκεχειρία

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Κάιρο, έκαναν έκκληση για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

 

Όπως είπε ο Τζον Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος.

 

Έρευνα ζητεί η Ε.Ε. για το μακελειό στο καταφύγιο του ΟΗΕ

 

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση.

 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.

 

Ο Μπαν Κι Μουν του έκανε και αυτός έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

 

Ο Κέρι θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση. Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Σύνδος για τη Μέση Ανατολή, στην οποία θα συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Κατάρ.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα