Πτήση Air Algerie: Μυστήριο με τη συντριβή στο Μάλι, τα σενάρια

Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο Μάλι, εκεί όπου συνέβη η τρίτη αεροπορική τραγωδία μέσα σε οκτώ ημέρες. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι κανένας από τους 118 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης δεν επέζησε, ενώ χθες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής. Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στους λόγους για τους οποίους έπεσε το McDonnell 83.

 

Τα πιθανά σενάρια

 

1. Η κακοκαιρία. Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ περίπου πενήντα λεπτά αφού είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουργκίνα Φάσο. Ο πιλότος είχε νωρίτερα επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου του Νίγηρα, όπου του ζητήθηκε να αλλάξει πορεία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι αξιωματούχοι της Μπουργκίνα Φάσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ωστόσο θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο το αεροσκάφος να συνετρίβη λόγω των ισχυρών ανέμων.

 

Ξεκληρίστηκαν οικογένειες στο Μάλι

 

2. Το αεροσκάφος κατερρίφθη από τους αποσχιστές αντάρτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα του Μάλι. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι Τουαρέγκ δεν έχουν τα μέσα ώστε να «χτυπήσουν» ένα αεροπλάνο που πετά σε μεγάλο ύψος. Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μετά την πτώση του αεροπλάνου, υπήρξε στο σημείο ισχυρή οσμή καύσιμου, κάτι που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι διαλύθηκε μετά την σύγκρουση στο έδαφος και δεν εξερράγη από βόμβα στον αέρα.

 

«Κανένας επιζών» στα συντρίμμια

 

3. Αεροπειρατεία. Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στο McDonnell 83. Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι έκαναν γνωστό χθες ότι στο αεροσκάφος δεν επέβαινε κάποιο ύποπτο πρόσωπο. Επίσης, σε περίπτωση που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι οι δράστες θα είχαν επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου, προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.

 

4. Μηχανική βλάβη. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να έχει συμβεί, καθώς το αεροσκάφος της Air Algerie είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πολιτικής αεροπορίας δύο με τρεις ημέρες πριν την μοιραία πτήση. Ακόμη, το σενάριο το αεροπλάνο να έμεινε από καύσιμα είναι επίσης απίθανο, καθώς βρισκόταν στον αέρα μόλις 50 λεπτά μετά την αναχώρησή του από τη Μπουργκίνα Φάσο.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα