O σκύλος μύρισε τον καρκίνο και την έσωσε

Η Daisy είναι ένας ιδιαίτερος σκύλος. Για την ακρίβεια είναι ένας από αυτούς που έχουν γίνει αντικείμενο ερευνητικών μελετών για τις special ιδιότητές του.

Όλα ξεκίνησαν από την ιδιοκτήτριά της, τη γιατρό Claire Guest, η οποία ήταν πεπεισμένη ότι τα ζώα μπορούν να αισθανθούν τα καρκινικά κύτταρα μέσω των οσμών που εκπέμπονται από το δέρμα, τα ούρα ή ακόμα και την αναπνοή.

Όπως θυμάται η Δρ Guest: «Η Daisy πίεζε με τις πατούσες της το στήθος μου. Ανέβαινε πάνω μου κατ “επανάληψη – την έσπρωχνα μακριά, αλλά επέμενε ακόμα πιο πιεστικά. Με έσπρωξε τόσο δυνατά που μου μελάνιασε το στήθος. Η συμπεριφορά της ήταν εντελώς έξω από το χαρακτήρα της -συνήθως ήταν ένα ήρεμο και χαρούμενο σκυλί. Τις επόμενες μέρες, έπιασε περιοχή όπου με έσπρωχνε και διέκρινα ένα μικροσκοπικό εξόγκωμα».

ο σκύλος μύρισε τον καρκίνο

 

Λίγες μέρες αργότερα πήγε στον παθολόγο της, ο οποίος την παρέπεμψε σε έναν σύμβουλο. Νόμιζε ότι ήταν κύστη, αλλά είπε ότι θα κάνει μια μαστογραφία για να είναι σίγουροι.

«Ήταν σωστός -το εξόγκωμα ήταν μια εντελώς αβλαβής κύστη», λέει η Claire. «Αλλά βαθύτερα στον ιστό του μαστού ήταν ένας βαθιά ριζωμένος καρκίνο». Διαγνώστηκε πολύ νωρίς και έγινε ογκεκτομή και αφαίρεση ορισμένων λεμφαδένων, καθώς και έξι μήνες ακτινοθεραπεία.

«Ήμουν 46 και ο γιατρός μου είπε ότι μέχρι να γινόταν αισθητός, ο καρκίνος θα είχε ήδη εξαπλωθεί και η διάγνωση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική…»

Τώρα, πέντε χρόνια και πολλές εξετάσεις μετά από όταν ο σκύλος μύρισε τον καρκίνο, η Daisy έχει μυρίσει 6.000 δείγματα ούρων και έχει ανιχνεύσει περισσότερες από 551 περιπτώσεις καρκίνου με διαγνωστική ακρίβεια 93%, ενώ συνεχίζονται οι μελέτες για το αν αυτή είναι έμφυτη ικανότητα των σκύλων.

 

ο σκύλος μύρισε τον καρκίνο

ipop

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα