Γάζα: Μακελειό και πανικός, επίθεση σε σχολείο με παιδιά και γυναίκες

Σε πλήρη πανικό βρίσκονται οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς δεν υπάρχει μέρος στο οποίο να αισθάνονται ασφαλείς από τα ισραηλινά πυρά. Σοκάρει η επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κτίριο στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι.

 

Ξεπερνούν τους 800 πλέον οι νεκροί από την αρχή της σύγκρουσης στις 8 Ιουλίου, ενώ το 75% των θυμάτων είναι απλοί πολίτες. Τουλάχιστον 190 είναι τα παιδιά. Δεκάδες ήταν οι νεκροί και κατά τη χθεσινή ημέρα, σε διάφορες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσά τους και ένα βρέφος 18 μηνών.

 

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την επίθεση στο σχολείο στα βόρεια της Γάζας είναι αποκαρδιωτικές και στα μάτια των παιδιών είναι ζωγραφισμένος ο τρόμος. Όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, το σχολείο βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά – και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή. Ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κτίριο χτυπήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

 

Η πλευρά του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός επιτέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς από εκεί εντοπίστηκε από τα ραντάρ του ότι εξαπολύονται ρουκέτες. Μάλιστα, κατηγόρησε την Χαμάς ότι δεν επέτρεψε στους αμάχους να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εργαζόμενοι του Οργανισμού. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι στον ΟΗΕ», ανέφερε ο Μπαν σε ανακοίνωσή του.

 

Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση «προς όλες τις πλευρές να σέβονται τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες, να σέβονται τη ζωή των αμάχων, το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

 

 

 

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθιά θλίψη για τον βομβαρδισμό, μέσω του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας της χώρας, Τζον Κέρι.

 

«Είμαστε συντετριμμένοι και ανήσυχοι για αυτό το τραγικό επεισόδιο», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πολιτών», τόνισε. «Ο βομβαρδισμός του σχολείου υπογραμμίζει την ανάγκη για τερματισμό της βίας και για την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.

Διαδηλώσεις με έναν νεκρό

 

Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν παλαιστίνιο την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ παλαιστίνιων διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές παλαιστινιακές πηγές το θύμα είναι ένας 25χρονος άνδρας, που ονομάζεται Μοχάμεντ Αλ-Ααράι ο οποίος ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και συνοριακούς φρουρούς στο πέρασμα Καλάντια ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.

 

Τουλάχιστον άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των οποίων πολλοί από πραγματικά πυρά, ανέφεραν οι ίδιες παλαιστινιακές πηγές.

«Υπάρχουν χιλιάδες διαδηλωτές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Καίνε ελαστικά και ρίχνουν βόμβες μολότοφ και κροτίδες στους στρατιώτες και τους συνοριοφύλακες» συμπλήρωσε. «Οι στρατιώτες απάντησαν» είπε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αλλά δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα