Θρίλερ με τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης ενός αεροσκάφους της Air Algerie, το οποίο είχε απογειωθεί τα ξημερώματα από την Μπουρκίνα Φάσο και είχε προορισμό το Αλγέρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το αεροσκάφος συνετρίβη στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, κοντά στην περιοχή Γκάο, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τα διενθή μέσα ενημέρωσης, από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000 σπεύδουν στο σημείο όπου έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροπλάνου. Ωστόσο σε δηλώσεις του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ  ανέφερε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ίχνη του.

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε πως το αεροπλάνο κατέπεσε κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι, επικαλούμενο τα όσα μετέδωσε τοπικό μέσο της Αλγερίας.

Σε ανακοινωσή της η Air Algerie ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στην περιοχή Tilemsi περίπου 70 χλμ. μακριά από την πόλη Γκάο.

Στην πτήση AH 5017 βρίσκονταν 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και 51 Γάλλοι πολίτες. Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα αποτελείτο από Ισπανούς υπήκοους. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Frederic Cuvillier εξήγησε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπήρχαν τόσοι Γάλλοι υπήκοοι στο αεροπλάνο.

Η λίστα με την εθνικότητα ορισμένων επιβατών της πτήσης AH 5017:

51 Γάλλοι

27 από την Μπουρκίνα Φάσο

8 από τον Λίβανο

6 Αλγερινοί

5 Kαναδοί

5 Καμερουνέζοι

4 Γερμανοί

δύο από το Λουξεμβούργο

δύο Βέλγοι

ένας από το Μάλι

ένας Ελβετός

ένας Νιγηριανός

ένας Ουκρανός και

ένας Αιγύπτιος.

Παρόλα αυτά, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι τουλάχιστον 20 επιβάτες ήταν Λιβανέζοι. Το ρωσικό RT ανέφερε ότι ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και η Μαριέλα Κάστρο, ανιψιά του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και κόρη του νυν ηγέτη της χώρας, Ραούλ.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετα τις πληροφορίες για το νέο αεροπορικό θρίλερ.

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μάλι γνωστοποίησε νωρίτερα πως το αεροσκάφος πρέπει να συνετρίβη κάπου ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ στο βορειοανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας. Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Abdelmalek Sellal υποστήριξε πως το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε κοντά στην πόλη Γκάο (Μάλι), περίπου 500 χλμ. από τα σύνορα με την Αλγερία.

Η απώλεια του ναυλωμένου από την Air Algerie αεροσκάφους της Swiftair γίνεται στη σκιά της κατάρριψης του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, καθώς και της συντριβής αεροπλάνου στην Ταϊβάν, όπου 48 επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα φλεγόμενα συντρίμμια. Η Air Algerie είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλγερίας και ένας από τους σημαντικότερους για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Αλλαγή πορείας εν μέσω κακοκαιρίας

Νωρίτερα, συναγερμός είχε προκληθεί όταν έγινε γνωστό πως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν χάσει την επαφή με το πιλοτήριο, 50 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί στη 1.17 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, από το διεθνές αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου (πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο) και είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Αλγερίας. Ωστόσο, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωση χάθηκε η επαφή ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και το πιλοτήριο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η κινητοποίηση τόσο στον πύργο ελέγχου στο Αλγέρι όσο και σε εκείνον στην Ουαγκαντούγκου ήταν άμεση, ενώ το ίδιο συνέβη και στα κεντρικά γραφεία της Air Algerie.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου διεκόπη, ενώ το αεροπλάνο πετούσε στον εναέριο χώρο του Μάλι ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ, πολύ κοντά στα σύνορα της Αλγερίας. Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, που έχει αποτελέσει τα τελευταία τρία χρόνια πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ και ενόπλων οργανώσεων που διατηρούν επαφές με την Αλ Κάιντα.

Λόγω, μάλιστα, της έκρυθμης κατάστασης στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, η Γαλλία είχε αποστείλει στρατεύματα τον Ιανουάριο του 2013 προκειμένου να ενισχύσει δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και του κυβερνητικού στρατού, και να αναχαιτίσει την προέλαση των ισλαμιστών προς την πρωτεύουσα Μπάμακο.

Πληροφορίες ανέφεραν πως λίγο πριν το αεροπλάνο προσεγγίσει τον εναέριο χώρο της Αλγερίας δόθηκε εντολή για αλλαγή πορείας λόγω χαμηλής ορατότητας και υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενο αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Μάλι, την Μπάμακο. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ο πιλότος κάλεσε τον πύργο ελέγχου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι, ζητώντας την άδεια να προχωρήσει σε ελιγμό εξαιτίας σφοδρής θύελλας.

Όπως τονίστηκε και νωρίτερα, οι 116 επιβάτες πετούσαν με ναυλωμένο από την Air Algerie αεροπλάνο της ισπανικής Swiftair, τύπου MD83, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι.

Χαρακτηριστικά αεροσκάφους «McDonnell Douglas MD-83»:

δικινητήριο για εκτέλεση δρομολογίων μικρών και μεσαίων αποστάσεων

εξελιγμένη έκδοση του αεροπλάνου MD-80

εμβέλεια πτήσης 4.637 χλμ.

μέγιστη χωρητικότητα: 172 επιβάτες

πρώτες πτήσεις το 1984

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης εντάσσεται το γεγονός πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείτο κατά την περίοδο 2007-2009 για τη μεταφορά των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης και λεγόταν «La Saeta». Σχετική ανάρτηση για το θέμα έκανε στο Twitter στέλεχος της ισπανικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα