Καθηγητής της Οξφόρδης γκρεμίζει στο BBC τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αιρετικές απόψεις που εκφράζει καθηγητής της Οξφόρδης μέσα από άρθρο του στο BBC αναφορικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Με τίτλο «Πόσοι ελληνικοί μύθοι ήταν πραγματικά αληθινοί;» ο Αρμάντ ντ' Ανγκούρ επιχειρεί να καταρρίψει όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα από την Ιστορία για μεγάλες μορφές της αρχαίας Ελλάδας, από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στο άρθρο του ο ντ' Ανγκούρ υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι ο Πυθαγόρας δεν ανακάλυψε το πυθαγόρειο θεώρημα, καθώς η εξίσωση αυτή ήταν γνωστή στους Βαβυλώνιους αιώνες νωρίτερα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το απέδειξε εκείνος. Επιπλέον αναφέρει ότι η ύπαρξη του Ομήρου έχει αμφισβητηθεί κάποιες φορές, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι ο δούρειος ίππος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πολιορκητικές μηχανές, καλυμμένες με δέρματα ζώων.

Φυσικά από τις απόψεις του Βρετανού ιστορικού δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μέγας Αλέξανδρος, για τον οποίο γράφει πως δεν ήταν και τόσο «Μέγας», αφού ήταν κοντός και γερό ποτήρι, ενώ πάνω σε μια έκρηξη θυμού του δεν είχε διστάσει να σκοτώσει ακόμα και τον φίλο του Κλείτο.

Οσο για τον μυστικισμό στην αρχαία Ελλάδα, ο Βρετανός καθηγητής του Jesus College της Οξφόρδης, στον οποίο μάλιστα είχε ανατεθεί η σύνθεση ωδών στα αρχαία ελληνικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναφέρει ότι οι μύστες έπρεπε να περάσουν από τελετές μύησης που επικεντρώνονταν σε μυστικά αντικείμενα, όπως οι φαλλοί και το ντύσιμο με ρούχα του αντίθετου φύλου. Αναφέρεται, τέλος, στο ελληνικό αλφάβητο αμφισβητώντας ότι ήταν το πρώτο και τόσο εκτενές, ενώ για τον Σωκράτη υποστηρίζει ότι έγινε φιλόσοφος εξαιτίας μιας εμπειρίας του στο πεδίο της μάχης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα