Νορβηγία: Έκτακτα μέτρα για πιθανή επίθεση ένοπλων ισλαμιστών

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη στη Νορβηγία, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους στοιχεία που κάνουν λόγο για πιθανή «τρομοκρατική επίθεση» από ένοπλους ισλαμιστές οι οποίοι έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εσωτερικού της αστυνομίας (PST) «έλαβε πρόσφατα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένοπλη ισλαμιστική ομάδα που έχει διασυνδέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Συρία ενδεχομένως σχεδιάζει τρομοκρατική ενέργεια στη Νορβηγία, ίσως εντός των προσεχών ημερών» δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας Μπενεντίκτε Μπγιόνρλαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η απειλή «δεν προσδιορίζεται», αλλά κρίνεται «αξιόπιστη», τόνισε η Μπγιόνρλαντ, σημειώνοντας πως ούτε ο ενδεχόμενος στόχος, ούτε η ταυτότητα των φερόμενων δραστών της επίθεσης, ούτε ο τόπος όπου βρίσκονται είναι γνωστά.

«Ενδεχομένως σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την επίθεση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως σε λίγες ημέρες. Αλλά δεν γνωρίζουμε πώς, πότε και με ποιον τρόπο» είπε η ίδια.

Οι αρχές προχώρησαν στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας με αυξημένη αστυνομική παρουσία στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, την ανάκληση δημοσίων υπαλλήλων από τις διακοπές τους, ενώ έθεσαν σε κατάσταση ετοιμότητας αεροπορικά μέσα.

Στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος, η PST έκρινε ότι το επίπεδο των απειλών κατά της Νορβηγίας έχει αυξηθεί λόγω της σύγκρουσης στη Συρία.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, περίπου 40 με 50 πρόσωπα που έχουν δεσμούς με τη Νορβηγία πολέμησαν ή πολεμούν στη Συρία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα