Χάθηκε αεροσκάφος της Air Algerie. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

Η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε πως έχασε σήμερα την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.

"Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του", ανακοίνωσε η αλγερινή αεροπορική εταιρεία, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Πρόκειται για την πτήση AH5017 και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αλγερινά μέσα ενημέρωσης στο αεροσκάφος επέβαιναν 116 άτομα εκ των οποίων 110 επιβάτες και 6 πλήρωμα.

Κακοκαιρία στην πορεία της πτήσης

Αλλαγή πορείας ζήτησε το αεροπλάνο λίγο πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ λόγω κακοκαιρίας όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της Air Algerie.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία επάνω, στην πορεία του αεροπλάνου επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο ελιγμός αυτός πραγματοποιήθηκε υπό τον φόβο πιθανής σύγκρουσης με διερχόμενο αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλγέρι-Μπάμακο (Μάλι). Το αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 5.10 το πρωί, τοπική ώρα Αλγερίας (6.10 το πρωί ώρα Ελλάδος).

Πριν λίγο γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος έχει πέσει στον Νίγηρα.

Θρίλερ με αεροσκάφος της Air Algerie που χάθηκε με 116 άτομα-Συνεχής ενημέρωση

Χάθηκε πάνω από το Μάλι

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC, το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα και περνάει πάνω από το Μάλι, χώρα στην οποία είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Όταν, μάλιστα, ομάδες Ισλαμιστών, με σύνδεση στην Αλ Κάιντα, έτρεψαν σε φυγή τον κυβερνητικό στρατό και πλησίαζαν απειλητικά στην πρωτεύουσα Μπάμακο -έχοντας προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπουδαία ιστορικά μνημεία στο Τιμπουκτού και σε άλλες πόλεις του Μάλι- το Παρίσι αποφάσισε να στείλει στρατεύματα, προκειμένου να ενισχύσει την κεντρική κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά των ένοπλων αυτονομιστών.

Η στρατιωτική επιχείρηση «Serval» αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική του προέδρου της Γαλλίας, François Hollande, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να πραγματοποιήσει και επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα Μπάμακο στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική Αφρική, δίνοντας παράλληλα το παρών και στην ορκομωσία του νέου προέδρου της αφρικανικής χώρας τον Σεπτέμβριο του 2013.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αεροπορική τραγωδία στην Αλγερία. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε έδαφος της αφρικανικής χώρας, προκαλώντας τον θάνατο 77 επιβατών, με μόλις έναν άνθρωπο να ανασύρεται ζωντάνος μέσα από τα συντρίμμια. Το αεροπλάνο, τύπου «Hercules C-130», συνετρίβη σε ορεινή περιοχή. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το δυστύχημα οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή.

Η ανακοίνωση της Air Algerie

"Η Air Algerie ενημερώνει πως οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας είχαν την τελευταία επαφή με την πτήση AH 5017 που εξασφαλίζει τη σύνδεση Ουαγκαντούγκου-Αλγερίου σήμερα 24 Ιουλίου στη 1:55 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή 50 λεπτά μετά την απογείωσή της", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή "σχέδιο έκτακτης ανάγκης", σύμφωνα πάντα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπό της, η Air Algerie εξασφαλίζει τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως προς και από την Ουαγκαντούγκου, εκ των οποίων μία σήμερα η οποία αναχωρεί από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάςο.

Μια πηγή στους κόλπους της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως το εν λόγω αεροπλάνο είναι ένα DC9, ναυλωμένο από την Air Algerie από μια ισπανική εταιρεία.

Πρόκειται για την Swiftair η οποία εξέδωσε πριν από λίγο σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο περίεργο περιστατικό με αεροσκάφος. Το πρώτο ήταν τον περασμένο Μάρτιο όπου το Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών εξαφανίστηκε με αποτέλεσμα να αγνοούνται 239 άτομα. Επίσης προ ημερών κατερρίφθη αεροσκάφος πάλι της ίδιας εταιρείας σκοτώνοντας 298 άτομα.

Πηγή:enikos.gr, zougla.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα