Οι διεθνείς αερογραμμές είναι το νέο θύμα των ρουκετών στη Γάζα

Συγκρατημένα αισιόδοξος για εκεχειρία στη Γάζα εμφανίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από 14 μέρες επιχειρήσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 640 ανθρώπους από την παλαιστινιακή πλευρά και 31 από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε βιντεοκλήση από τη Ραμάλα προς την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ίσως επέλθει συμφωνία, χωρίς πάντως να θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή».

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από πηγές στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη.

Μπλόκο στις πτήσεις λόγω των ρουκετών στη Γάζα!

Οι διεθνείς αερογραμμές είναι το νέο θύμα των ρουκετών στη Γάζα: η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες για λόγους ασφαλείας, ενώ σύσταση για την αποφυγή του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν» στο Τελ Αβίβ εξέδωσε ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Την αρχή έκανε η αμερικανική αεροπορική εταιρεία «Delta» η οποία ανέστειλε τις πτήσεις στο Ισραήλ λέγοντας πως ένα από τα Μπόινγκ 747 του στόλου της που είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «JFK» της Νέας Υόρκης με προορισμό το Τελ Αβίβ, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού, μετά από πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών και συντρίμμια κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ.

Ακολούθησαν η «US Airways» και «United Airlines», με την FAA να απαγορεύει τελικά όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες, για λόγους ασφαλείας.

Λίγη ώρα αργότερα, πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι «Air France», «Lufthansa», «Austrian Airlines» και «KLΜ», αποφάσισαν να ακυρώσουν τις πτήσεις που είχαν προγραμματίσει για το Τελ Αβίβ, κάτι το οποίο έκαναν και οι κυπριακές αερογραμμές και η ελληνική «Aegean Airlines».

Να μεσολαβήσει ώστε να αποκατασταθεί η ροή πτήσεων ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργός Εξωτερικών, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, για να πάρει την απάντηση πως η απαγόρευση έγινε για λόγους ασφαλείας και οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τυχόν παράταση του μέτρου για ακόμα 24 ώρες.

Οργή Αμπάς

Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως «θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί». Οι ισραηλινές δυνάμεις «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική» στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. «Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα