Γάζα: Αιματοκύλισμα και διπλωματία

Μουδιασμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας. Εντείνονται καθημερινά οι προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, που ξεπερνά πλέον τους 639. Αμήχανος και ο Νετανιάχου, ο οποίος βλέπει ότι η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα αφήνει πίσω τεράστιο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων και 31 Ισραηλινών στρατιωτών.

 

Τζον Κέρι και Μπαν Κι Μουν βρέθηκαν χθες στο Κάιρο και συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με στόχο την εκεχειρία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε πακέτο οικονομικής βοήθειας 47 εκ. δολαρίων στους κατοίκους της Γάζας, ωστόσο κατάπαυση του πυρός – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

 

Και αυτό φάνηκε στη συνάντηση που είχε αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα. «Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο», δήλωσε ο Μπαν.

 

Ωστόσο, από τα όσα είπε με ιδιαίτερη πυγμή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστη σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα κάνει πίσω. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την αύξηση των τυφλών αυτών επιθέσεων και τη χρήση των Παλαιστίνιων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, θέτοντάς τους εσκεμμένα σε κίνδυνο», είπε.

 

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία», πρόσθεσε και δεν άφησε κανένα περιθώριο σχετικά με το εάν αυτή τη στιγμή είναι εφικτή μία κατάπαυση του πυρός.

Άγνωστοι «χάκαραν» τη σελίδα του Wikipedia που αναφέρεται στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του. «Δεν υπάρχει η επιλογή της εκεχειρίας. Η συνέχιση της επιχείρησης είναι αναπόφευκτη. Η Χαμάς δεν είναι καν κοντά σε μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», είπε.

 

Πλέον, οι δημόσιες αντιδράσεις για την τεράστια αύξηση του αριθμού των νεκρών πληθαίνουν και είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς: «Δεν ήταν αποδεκτό ότι μια χώρα απειλείτο από πυραύλους και ότι το έδαφός της πληττόταν από πυραύλους, αλλά η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη. Όταν μιλάμε για 600 νεκρούς, αυτό είναι προφανώς κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Οι σφαγές και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

 

Ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια

 

Μία από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 μέλη της ίδιας οικογένειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα θύματα, τα 19 είναι ανήλικα παιδιά. Άλλωστε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι το 75% των νεκρών στη Γάζα είναι πολίτες.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα