Ουκρανία: "Κατέρριψαν κατά λάθος το μοιραίο το μοιραίο"

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν την εκτίμηση τους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το μοιραίο αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών ενώ αυτό πετούσε στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Κατά τους αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποίησαν τονίζοντας ότι αν και οι Ρώσοι έχουν προμηθεύσει με οπλισμό τους αυτονομιστές δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο προήλθε από τη Ρωσία.

 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε πει: «Πολυάριθμες αποδείξεις έχουν ήδη παρουσιαστεί και συνθέτουν μια αρκετά πειστική εικόνα».

 

Την ίδια ώρα, οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι οι σοροί που έφτασαν στο Χάρκοβο είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με όσες είχαν αναφέρει οι αυτονομιστές. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι σοροί είναι 200, ενώ οι παρατηρητές της Οργάνωσης για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη άψυχα σώματα στο σημείο της τραγωδίας. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι η έρευνα στα βαγόνια συνεχίζεται.

 

Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών βρίσκονται στα χέρια εμπειρογνωμόνων της Μαλαισίας. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές τήρησαν την υπόσχεσή τους προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας και παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων παρέδωσαν στο Ντόνετσκ τα δύο μαύρα κουτιά που ίσως ρίξουν φως στην τραγωδία που συγκλονίζει τον κόσμο.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επανεξετάζει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας και προτίθεται να μελετήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Η Ουάσιγκτον επίσης θα καλωσόριζε τη λήψη περαιτέρω βημάτων με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ειδικά από την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους. «Η προθυμία μας να σκεφτούμε να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις είναι κάτι που συνεχίζει να αποτελεί μια πιθανή επιλογή» είπε ο Έρνεστ.

 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την Πέμπτη για ένα νέο κατάλογο προσωπικοτήτων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, εξαιτίας της στήριξής που παρέχουν στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

 

«Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη»

 

Η στάση απέναντι στη Ρωσία έχει αλλάξει «θεμελιωδώς» μετά τη συντριβή την προηγούμενη εβδομάδα ενός αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

 

«Θέλουμε δικαιοσύνη, μια κοινή προσέγγιση από την ΕΕ και πίεση στη Ρωσία ώστε να κάνει περισσότερα», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε. «Οι προτεραιότητές μας είναι πάρουμε πίσω τους ανθρώπους μας, να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα