New York Times: Υπερηχητικός πύραυλος κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing

Υπερηχητικός πύραυλος κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing πάνω από την ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» που επικαλείται εμπειρογνώμονες οι οποίοι μελέτησαν τα σημάδια στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Οι τρύπες που είναι ορατές στα συντρίμμια παραπέμπουν σε υψηλής ταχύτητας βλήμα, το οποίο πιθανότατα εκτοξεύτηκε από πύραυλο εδάφους- αέρος ,θεωρία που στηρίξουν εξαρχής οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», ο υπερηχητικός πύραυλος εξερράγη σε κοντινή απόσταση από το αεροσκάφος, όπως προκύπτει από την ανάλυση των φωτογραφιών που προσκόμισαν οι δημοσιογράφοι στους ειδικούς.

Οι ζημιές στην εξωτερική επιφάνεια του αεροσκάφους ταιριάζουν με το αποτύπωμα που αφήνει ένας πύραυλος εδάφους- αέρος, τύπου "SA-11", γνωστός ως «Buk» στη Ρωσία, τον οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί «υπ' αριθμόν ένα» ύποπτο για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Russia Today οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε περίμετρο 40 χλμ από το σημείο της καταστροφής, αφού ουκρανικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους σε απόσταση 30 χλμ από το σημείο της καταστροφής.

Συγκεκριμένα στις 11:30 τοπική ώρα δύο Ουκρανικά μαχητικά, μάλλον Su-25 πέταξαν πάνω από την πόλη Shakhtersk, η οποία βρίσκεται 30 χλμ από το σημείο συντριβής του Boeing. Σύμφωνα με το Russia Today τα μαχητικά εκτόξευσαν πυραύλους κοντά στην πόλη. Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες πως στο σημείο σχηματίστηκε κρατήρας, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Η Αυστραλία κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης της τραγωδίας

«Τα στοιχεία στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία παραποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα, στο πλαίσιο επιχείρησης συγκάλυψης», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ.

Αναφερόμενος ωστόσο στον πρόεδρο της Ρωσίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τήρησε τους λόγους του με την έγκριση από τη Μόσχα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ασφαλή πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της καταστροφής.

Μετά από πέντε ημέρες η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια στις έρευνες

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης εμπειρογνωμόνων...Πιστεύουμε ότι μία τέτοια καταστροφή πρέπει να διαλευκανθεί με την ενεργή συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας», του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Χάρκοβο το τρένο με τις σορούς των επιβατών

Οι σοροί μέρους των 298 θυμάτων της αεροπορικής καταστροφής στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται σε ελεγχόμενη περιοχή από την ουκρανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες στη μοιραία πτήση, οι περισσότεροι από τους μισούς, οι 154, ήταν Ολλανδικής υπηκοότητας.

Ομπάμα: «Η Ρωσία τους εκπαίδευσε, η Ρωσία τους εξόπλισε»

«Η Ρωσία τους παρότρυνε, τους εκπαίδευσε, τους εφοδίασε με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, και τώρα είναι ευθύνη της Ρωσίας και ειδικά του Βλαντιμίρ Πούτιν να τους αναγκάσει να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα στον τόπο της συντριβής» δήλωσε ο Ομπάμα σε διάγγελμα που παραχώρησε από το Λευκό Οίκο.

«Τι ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορώντας τους αυτονομιστές για φαλκίδευση στοιχείων και τη μετακίνηση των σορών των θυμάτων από το σημείο της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Ταυτόχρονα απηύθυνε νέα προειδοποίηση στο Κρεμλίνο λέγοντας ότι εάν συνεχίσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, η Μόσχα θα απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς και θα συνεχίσουν να εντείνονται οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την κατάρριψη του αεροσκάφους, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για το θάνατο των 198 επιβαινόντων της πτήσης MH17 και να συνεργαστούν πλήρως όλα τα κράτη στις προσπάθειες απόδοσης της ευθύνης για την κατάρριψη.

Ρωσία: Ουκρανικό μαχητικό πετούσε κοντά στην πτήση MH17

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέψευσε το ρωσικό ισχυρισμό, λέγοντας πως όλα τα ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή ήταν καθηλωμένα την ώρα της συντριβής.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, τονίζοντας ότι το Κίεβο είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα μαχητικά του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα