Στον δρόμο για το Χάρκοβο το τρένο με τις σορούς

Στον δρόμο για το Χάρκοβο βρίσκεται το τρένο που μεταφέρει σορούς των θυμάτων της αεροπορικής καταστροφής στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας.

Ο Μαρκ Ρούτε αναφέρει σε αυτή την ανακοίνωση ότι το τρένο που μεταφέρει σορούς των θυμάτων αναχώρησε τη νύκτα από το Ντονέτσκ και αναμένεται να φθάσει στο Χάρκοβο στη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος.

Στη Μαλαισία τα μαύρα κουτιά

Να σημειωθεί ότι τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα χέρια εμπειρογνωμόνων της Μαλαισίας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές τήρησαν την υπόσχεσή τους προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας και παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων παρέδωσαν στο Ντόνετσκ τα δύο μαύρα κουτιά που ίσως ρίξουν φως στην τραγωδία που συγκλονίζει τον κόσμο.

Η παράδοση έγινε από τον Αλεξάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα, τα δύο μαύρα κουτιά είναι «σε καλή κατάσταση».

Οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης των μαύρων κουτιών οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Λίγο νωρίτερα με απόφασή του η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους και απαίτησε οι ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία να εγγυηθούν την «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines την Πέμπτη.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε και προετοίμασε η Αυστραλία -χώρα που θρηνεί 28 πολίτες της οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση MH17- απαιτείται αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία» και διαφάνεια στις έρευνες για το συμβάν.

«Το οφείλουμε στα θύματα και στις οικογένειές τους να εξιχνιάσουμε τι συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ «οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο της συντριβής και την περιοχή γύρω από αυτή να απόσχουν από οιαδήποτε ενέργεια η οποία μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία στον τόπο της συντριβής», και πιο συγκεκριμένα από ενέργειες όπως «η καταστροφή, η μετακίνηση ή η αλλοίωση συντριμμιών, εξοπλισμού (του αεροσκάφους), ατομικών ειδών (των επιβατών) ή των πτωμάτων»

Εξάλλου το ΣΑ του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας».

Νέες καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών αλλά και οι αλληλοκατηγορίες για την κατάρριψη του Boeing, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 298 αθώες ψυχές.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι φιλορώσοι έχουν παραποιήσει τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν επισήμανε ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι οι καταγραφείς είχαν περιέλθει στην κατοχή των ανταρτών όλες αυτές τις ημέρες και ότι παραποίησαν στοιχεία».

Χωρίς τέλος οι αλληλοκατηγορίες

Και ενώ ΗΠΑ και Ουκρανία τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για «ατράνταχτα στοιχεία» που αποδεικνύουν ότι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροσκάφος με τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία, χθες η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα αεροσκάφος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη και ζήτησε εξηγήσεις από το Κίεβο.

Αυτό τον ισχυρισμό έσπευσε να διαψεύσει ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τόνισε ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή βρίσκονταν στο έδαφος την ώρα της συντριβής.

«Στοχεύουν» τον Πούτιν οι ΗΠΑ

«Οι αυτονομιστές απομακρύνουν στοιχεία από το σημείο της συντριβής» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναρωτήθηκε «τι θέλουν να κρύψουν».

«Απομακρύνουν σορούς, η συμπεριφορά τους αποτελεί προσβολή για αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, θα απομονωθεί περισσότερο.

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης ότι «τώρα είναι η ώρα η Ρωσία και ο Πούτιν να αλλάξουν στρατηγική και να κάνουν σοβαρή προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ρωσία έχει το βάρος να πείσει τους αυτονομιστές να επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες να κάνουν τη δουλειά τους.

Από το Χάρκοβο στην Ολλανδία οι σοροί

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Μαλαισίας και αυτονομιστών, τα 282 πτώματα που έχουν βρεθεί θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο, όπου και αναμένεται να εξεταστούν και να αναγνωριστούν και από εκεί θα παραδοθούν σε εκπροσώπους της ολλανδικής κυβέρνησης.

Θα συνοδεύονται από έξι μέλη της ομάδας της Μαλαισίας που επιβαίνουν επίσης στο τρένο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σοροί θα μεταφερθούν στο Άμστερνταμ με ολλανδικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Η αναχώρηση του τρένου από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τορέζ, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους, καθυστέρησε, καθώς οι αντάρτες ζητούσαν να συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και όχι από ουκρανικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα