Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα. Η σφαγή συνεχίζεται

Η σφαγή συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500 και οι τραυματίες τους 4.000. Μεταξύ των θυμάτων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά. Άκαρπες όλες οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας.

Από τις συγκρούσεις στη Shujaiyeh υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 Παλαιστίνιοι τραυματίες. Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ξεπεράσει τους 500 .

Οι εξελίξεις της Δευτέρας:

20:20 Άλλοι 7 στρατιώτες και αξιωματικοί σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο  στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις ένοπλες δυνάμεις, σε 25. Στους τραυματίες προστέθηκαν 3 στρατιώτες σοβαρά τραυματισμένοι, οκτώ με ελαφρότερα τραύματα και άλλοι 19 με επιπόλαια τραύματα.

Israel-stratos-penthos

20:10 Σύμβουλοι του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς από το Κατάρ είπαν ότι η συνάντηση του με τον ηγέτη της Χαμας, Χαλέντ Μεσαάλ ήταν «καλή και σημαντική… συμφώνησαν ότι ενδιαφέρονται για μια συμφωνία άμεσης εκεχειρίας και την ανάμειξη των Αιγυπτίων στην πρωτοβουλία για την επίτευξη της, παρά τις αμφιβολίες που έχουν για την ανάμειξη του Καΐρου» και ότι αξιωματούχος της Φατάχ έχει φύγει για την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στις εκεί μεσολαβητικές προσπάθειες.

20:05 Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι από την πλευρά των Παλαιστινίων «τα αιτήματα είναι σαφή: τερματισμό των επιχειρήσεων και η υπόσχεση ότι δεν θα ξαναρχίσουν, η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στην διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων του στρατού στη Δυτική Όχθη»

stratos
20:02 «Ο ΟΗΕ λέει ότι οι «προειδοποίησεις για εκκενώσεις σπιτιών» αφορούν πλέον το 43% της Γάζας», μεταδίδει από εκεί η Λιζ Ντους για το BBC. «Τις τελευταίες 4 ημέρες, ο αριθμός των αμάχων που ζητούν καταφύγιο στα σχολεία του ΟΗΕ έχει αυξηθεί κατά 400%! Τα αποθέματα του ΟΗΕ εξαντλούνται, ο χώρος στα νεκροτομεία είναι πλέον πολύ περιορισμένος και τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα. Καθώς περνούν οι ημέρες, είναι εμφανής η λυπηρή γνωστή χορογραφία των επαναλαμβανόμενων πολέμων στη Γάζα. Και όσο οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο τραγικές, τόσο πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν επειγόντως εκεχειρία…. Και οι δυο πλευρές γνωρίζουν ότι τα περιθώρια έχουν αρχίσει και στενεύουν, γι αυτό οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται και το κόστος που πληρώνουν οι άμαχοι είναι όλο και πιο βαρύ».
19:40 Γιατροί φροντίζουν ένα μικρό αγόρι που λένε ότι τραυματίστηκε σε βομβαρδισμό των Ισραηλινών, στη Ράφα.

rafa-boy
19:10 Φωτογραφία από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Ακτσα, που δείχνει τις ζημιές από τους βομβαρδισμούς, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

alaksa

 

18:55 Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες: Το τελευταίο 24ωρο ήταν το πλέον αιματηρό από την έναρξη των επιχειρήσεων- 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών 35 παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς της Γάζας τώρα ξεπερνάει τα 100 και αντιπροσωπεύει το 1/4 των θυμάτων.

 

Βίντεο – ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Ακτσα

 

Hospital-gaza18:50 Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να πιέσει για επίτευξη άμεσης εκεχειρίας. Ο Ομπάμα επανέλαβε την θέση της Ουάσιγκτον ότι το «Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις ρουκέτες της Χαμάς», αλλά εξέφρασε και «τις σοβαρές ανησυχίες του για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων». Η Αίγυπτος, από την άλλη δείχνει πρόθυμη να τροποποιήσει την πρόταση της για ανακωχή, προκειμένου να συμπεριλάβει και αιτήματα της οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Reuters.

 

18:40 Οβίδες από τα ισραηλινά τανκς «προσγειώνονται παντού στην ανατολική πλευρά του Deir al-Balah», μεταδίδει ο απεσταλμένος του αμερικανικού δικτύου ABC, Αλεξάντερ Μαρκουαρντ, επισημαίνοντας ότι τα πλήγματα είναι πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακτσα. «Το προσωπικό απομακρύνει τους τραυματίες από το νοσοκομείο, μετά την επίθεση» γράφει στο Twitter και συμπληρώνει: «Χαοτική κίνηση με τα ασθενοφόρα που έρχονται και φεύγουν… Το προσωπικό είναι εξοργισμένο επειδή πιστεύει ότι το νοσοκομείο έχει γίνει στόχος. Έχουν όλοι συγκεντρωθεί στο ισόγειο, δεν μπορούν να περιθάλψουν ασθενείς».

 

18:00 Στο στόχαστρο τους έβαλαν πάλι οι Ισραηλινοί τη συνοικία Shaja’iah, της Γάζας, εκεί που πάνω από 60 Παλαιστίνιοι έχασαν χθες τη ζωή τους. Ο απεσταλμένος του CNN μεταδίδει ότι έχουν αρχίσει νέοι εντατικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή. Το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων αναφέρει ότι μέσα σεδυο εβδομάδες επιχειρήσεων περισσότεροι από 548 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ μετρά 18 στρατιώτες νεκρούς και έναν πολίτη που σκοτώθηκε κοντά στο πέρασμα Ερέζ την περασμένη εβδομάδα.

gaza1

 

17:45 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να παρέχουν βοήθεια στους αμάχους και ότι «η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών είναι πολίτες και ιατρικό προσωπικό» που γίνονται αδιακρίτως στόχοι. Η Οργάνωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι μέλη της ήταν αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου δυο νοσοκομειακών βοηθών και του τραυματισμού άλλων δυο την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας. Ο συντονιστής των γιατρών στην Γάζα προειδοποίησε ότι «τα καταφύγια του ΟΗΕ είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτα και οι συνθήκες υγιεινής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές».

Gaza-paidia-ipnos

Gaza-paidia-autokinito

17:40 Οβίδα από ισραηλινό τανκ έπληξε τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου Αλ Ακσα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 4 ατόμων και των τραυματισμό 16, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων. Ο τρίτος όροφος που επλήγη στεγάζει τους θαλάμους εντατικής και τα χειρουργεία. Αλλες οβίδες έπεσαν στο προαύλιο χώρο, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ζητώντας βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό για να απομακρυνθούν οι ασθενείς. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, αμφισβήτησαν την είδηση με το κανάλι Channel 2 να αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του ότι δεν «είδε» ζημιές στο κτίριο.

Φωτογραφίες σαν κι αυτή φέρεται να δείχνουν ζημιές στον τελευταίο όροφο του νοσοκομείου

Φωτογραφίες σαν κι αυτή φέρεται να δείχνουν ζημιές στον τελευταίο όροφο του νοσοκομείου

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι έχουν κληθεί ασθενοφόρα για την εκκένωση τραυματιών από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας, αλλά δέχθηκαν πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες, προκαλώντας μόνο ζημιές σε δυο οχήματα. Ο Ισραηλινός Στρατός απαγορεύει την έκτακτη μεταφορά τραυματιών χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τον Ερυθρό Σταυρό, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο.

17:10 Η επιχείρηση θα επεκταθεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της, είπε πριν από λίγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από συνάντηση του με τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. «Τα επιτεύγματα της χερσαίας επιχείρησης είναι σαφή», είπε ο Νετανιάχου. «Έχω εντυπωσιαστεί από τις ενέργειες που έχουν στόχο τα τούνελ. Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. Στο όνομα του εθνους του Ισραήλ λέω σε όλους τους στρατιώτες ότι είμαστε περήφανοι για το θάρρος τους κι προσευχόμαστε για την ασφάλεια τους».

Ισραηλινός στρατιώτης «στέλνει» σε περιπολία ένα μη επανδρωμένο τύπου Skylark για να «κατασκοπεύσει» τα σύνορα με τη Γάζα (ΦΩΤΟ REUTERS)

Ισραηλινός στρατιώτης «στέλνει» σε περιπολία ένα μη επανδρωμένο τύπου Skylark για να «κατασκοπεύσει» τα σύνορα με τη Γάζα (ΦΩΤΟ REUTERS)

 

17:05 «Ισραηλινοί μαζεύονται στα υψώματα για να παρακολουθήσουν και να επευφημήσουν τον στρατό που βομβαρδίζει τη Γάζα», γράφει η Χάριετ Σέργουντ από την Ισραηλινή πόλη Σντερότ στον Guardian.

Israel-polites

 

15:40 Κηδείες ολόκληρων οικογενειών στην Γάζα. Η οικογένεια του Αμπου Τζαμάγιε είχε 28 μέλη. Χάθηκαν όλοι.

kideia1

kideia2

 

15:07 Γενική απεργία για την σφαγή στη Γάζα κήρυξαν οι Άραβες του Ισραήλ και  ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λίμπερμαν, μέσω του Facebook, κάλεσε τους Ισραηλινούς να σταματήσουν να ψωνίζουν από τα καταστήματα Αράβων.

liberman

Ο Αβιγκντορ Λιμπερμαν στις 16 Ιουλίου στη νότια πόλη Ασκελον, περικυκλωμένος από σωματοφύλακες (ΦΩΤΟ REUTERS)

Η έκκληση για την απεργία απευθύνθηκε από τα συνδικάτα και πολλά ισλαμιστικά κινήματα, πριν λάβει επίσης την υποστήριξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε ολόκληρο το παλαιστινιακό έδαφος μετά τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού.

Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, τα καταστήματα, οι αγορές και τα δημόσια κτίρια δεν άνοιξαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι γνώρισαν χθες την πιο αιματηρή ημέρα από τις 8 Ιουλίου, οπότε άρχισε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

15:00 Το ανοικτό μικρόφωνο «πρόδωσε» τον υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, Τζον Κέρι. Οι δηλώσεις του Κέρι, ο οποίος αναφερόταν στους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα απευθυνόμενος στον Τζόναθαν Φάινερ αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακούστηκαν λίγο προτού ο υπουργός εμφανιστεί στην εκπομπή Fox News Sunday.

«Ελπίζω ότι δεν θα θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα!», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στο Ισραήλ. «Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν μια προειδοποίηση».

Ο αμερικανός υπουργός διερωτήθηκε στη συνέχεια: «Ποια στοχευμένη επιχείρηση!», εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Πάντως όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου Fox Κρις Ουάλας ζήτησε από τον Κέρι να εξηγήσει τα σχόλιά του που ακούστηκαν λαθραία από το ανοικτό μικρόφωνο, ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

«Υπήρχαν άνθρωποι που βγήκαν από σήραγγες. Έχει κανείς το δικαίωμα να εισβάλει εκεί (στη Λωρίδα της Γάζας) και να καταστρέψει τις σήραγγες αυτές. Αυτό το υποστηρίζουμε απόλυτα. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών που συνεχίζονται. Η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες αφού το Ισραήλ προσπάθησε να εντοπίσει αυτούς που είχαν σκοτώσει τους τρεις νεαρούς, ξέρεις υπήρχε ένα αγόρι που ήταν και Αμερικανός, τρεις νεαροί Ισραηλινοί. Είναι επονείδιστο», υπογράμμισε ο Κέρι απαντώντας στον Ουάλας.

Στη συνέχεια ο αμερικανός υπουργός ζήτησε από τη Χαμάς να επιδείξει λογική και να «κατανοήσει ότι αν αποδεχθεί μια εκεχειρία, σώζει ζωές».

Gaza1

Ολα τα υπάρχοντα του σε ένα κουτί. (ΦΩΤΟ REUTERS)

 

12:57 Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη για την Γάζα, μετά από αίτημα της Αιγύπτου.

boy gaza

Ο πολύ μικρός Μωχάμεντ Αγιάντ είναι από τα θύματα των χθεσινών βομβαρδισμών (ΦΩΤΟ REUTERS)

boy gaza2

12:30 Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό του σπιτιού της οικογένειας Σιάμ στη βορειοδυτική Ράφα. Μεταξύ των θυμάτων είναι 7 παιδιά και 2 γυναίκες. Ενώ στο βομβαρδισμό του σπιτιού της οικογένειας Αμπου Τζαμά στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 25.

Ο Ισραηλινός στρατός δίνει τακτικά στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιχειρήσεις του. Αυτό είναι από καταστροφή τούνελ στη Γάζα.

REFUGEES

Στην καρότσα ενός κάρου γυναίκες και παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους στην Μπετ Λαχίγια (ΦΩΤΟ REUTERS)

 

PROSFYGES

Καταφύγιο για τους εσωτερικούς πρόσφυγες, τα σχολεία του ΟΗΕ (ΦΩΤΟ REUTERS)

11.45 Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι που είχαν εισχωρήσει από δύο σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

 

Στη Γάζα οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επιχείρηση «πίσω από τις εχθρικές γραμμές», δηλαδή σε ισραηλινό έδαφος, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ότι ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ καταστράφηκε και ότι οι μάχες συνεχίζονταν, χωρίς να διευκρινίζεται ο τόπος της επιχείρησης της ομάδας κομάντος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

9.40 Αξιωματούχος της Χαμάς υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, ο Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.

Περισσότερο από το ήμισι των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Περί τους 81.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA.

Gaza2

Θρήνος στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Ράφα (ΦΩΤΟ REUTERS)

07.55 Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα. Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

07.09 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών».

06.00 Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα και να σεβαστεί το ιατρικό προσωπικό και τις υπηρεσίες υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η διεθνής οργάνωση αρωγής.

05.25 Διαψεύδει ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα ΈΘνη ότι η Χαμάς κρατά όμηρο ισραηλινό στρατιώτη. Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψέυδοντας επισήμως τη Χαμάς που μέσω τηλεοπτικής ανακοίνωσης στη Λωρίδα της Γάζας από την ένοπλη πτέρυγα της είχε αναφέρει νωρίτερα ότι είχε συλλάβει έναν ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή Shujaiyeh.

«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

 

Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του για τον αριθμό των θυμάτων αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 82 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Shujaiyeh, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα.

Από τις συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος εκπρόσωπος. Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 502 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Shujaiyeh.

Gaza-Palaistinioi-nekros

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι συνολικά 18 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον απολογισμό του στρατού, εντοπίστηκαν συνολικά 40 τούνελ μέσα στο Σαββατοκύριακο, τρία εκ των οποίων οδηγούσαν στο Ισραήλ, ενώ σκοτώθηκαν 110 μέλη της Χαμάς, βομβαρδίστηκαν 1.032 στόχοι μέσα σε 13 ημέρες, από τους οποίους οι 341 το τελευταίο 24ωρο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμα του διακήρυξε ότι η επιχείρηση είναι επιτυχημένη και θα συνεχιστεί, είπε ότι η Χαμάς ευθύνεται για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και υποστήριξε ότι έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα ωστόσο με τον Λευκό Οίκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τού εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και του είπε ότι στέλνει στο Κάιρο τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι για να εντείνει τις προσπάθειες άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών. Υπενθυμίζεται πως, μέχρι στιγμής, έχουν αποτύχει όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία.

Για «σφαγή» αμάχων έκανε λόγο και το Κατάρ, την ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ύψωσε πολύ τους τόνους, συγκρίνοντας τη «βαρβαρότητα» των Ισραηλινών με αυτή του Χίτλερ.

diadilosi-gaza

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν χθες στη Βιέννη και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως στο Παρίσι, όπου οι αρχές είχαν απαγορεύσει την πορεία και ξέσπασαν επεισόδια.

 

Διαβάστε ΕΔΩ τις χθεσινές εξελίξεις

 

efsyn.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα