Οι ουκρανικές αρχές δίνουν διορία 48 ωρών στη Ρωσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Σλαβιάνσκ από τις δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία. Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί από την πλευρά των αυτονομιστών. Επίσης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο του δημαρχείου στην Μαριούπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Σλαβιάνσκ οι αυτονομιστές ανακατέλαβαν τα σημεία που επιχείρησαν να πάρουν στα χέρια τους οι δυνάμεις του στρατού τις προηγούμενες ώρες.

Για έγκλημα εναντίον του λαού του έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα «υπάρξουν συνέπειες». Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε ότι έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην χώρα του, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η ζημιά δεν είναι καταστροφική.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη. Μάλιστα, απείλησε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

20:23 Οι ουκρανικές αρχές δίνουν διορία 48 ωρών στη Ρωσία προκειμένου να αιτιολογήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές ασκήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή.

19:47 Ελεύθερος αφέθηκε πριν λίγο ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σίμον Οστρόφσκι. 

Ο Οστρόφσκι αφηγήθηκε ότι τον συνέλαβαν γύρω στις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας, σε ένα σταθμό ελέγχου κοντά στην κεντρική πλατεία του Σλαβιάνσκ. «Είχαν μια φωτογραφία μου, με αναζητούσαν. Στην αρχή με χτύπησαν λίγο, μου έδεσαν τα χέρια και μου έκλεισαν τα μάτια με μια κορδέλα. Μετά από μιάμιση μέρα, έβγαλαν την κορδέλα, μου έλυσαν χέρια και κατόπιν με μεταχειρίστηκαν φυσιολογικά», είπε.



19:26 Η Ρωσία διέταξε νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, σε μία επίδειξη ισχύος αλλά και απάντηση στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των αυτονομιστών στα ανατολικά. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η χώρα του «αναγκάστηκε να αντιδράσει» μετά την εισβολή στο Σλαβιάνσκ.

19:12 Ακτιβιστές του Ντόνετσκ οι οποίοι προσφέρουν φαγητό και φάρμακα στην πόλη Σλαβιάνσκ, αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση να στείλουν βοήθεια, καθώς όλοι οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι.

18:48 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας και το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 30 Απριλίου ώστε να αποφασίσει εάν θα δώσει την τελική έγκρισή του.

18:31
Να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ζήτησε από τη Μόσχα ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Επίσης, κάλεσε το Κρεμλίνο να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και να σταματήσει τον «εκβιασμό».

18:27 Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την νομιμότητα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

18:03 Το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδωσε συνέντευξη του αυτοαποκαλούμενου δημάρχου της πόλης Σλαβιάνσκ, Πονομάριοφ, ο οποίος εξήγησε για ποιον λόγο κρατείται ο δημοσιογράφος Σίμον Οστρόφσκι. Ο Πονομάριοφ είπε ότι τα ρεπορτάζ του ήταν «μονόπλευρα».

17:22 Χάρτης της Ουκρανίας στον οποίο φαίνεται καθαρά ότι στα ανατολικά η πλειοψηφία των πολιτών είναι ρωσόφωνοι.



17:19
Ουκρανικό ελικόπτερο έριξε στις πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ φυλλάδια στα οποία οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους «Ρώσους τρομοκράτες».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα