Έφυγε από τη ζωή ο "Τυφώνας" Ρούμπιν Κάρτερ

Σε ηλικία 76 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο του προστάτη, έφυγε από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα ο πρώην πυγμάχος Ρούμπιν Κάρτερ, ο οποίος είχε γίνει σύμβολο των αγώνων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων εναντίον των Αφροαμερικανών.

Ο Κάρτερ, ο οποίος ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «The Hurricane» (Ο Τυφώνας), πέθανε στο Τορόντο του Καναδά, την πόλη στην οποία έμενε από το 1985 και μετά όταν και αποφυλακίστηκε.

Πέρασε 19 χρόνια στη φυλακή έχοντας καταδικαστέι (δύο φορές μάλιστα) για τη δολοφονία δύο ανδρών και μιας γυναίκας (όλοι λευκοί) σε ένα εστιατόριο στο Πάτερσον, του Νιου Τζέρσεϊ το 1966.

Η καταδίκη του βασίστηκε σε μαρτυρίες λευκών και ο ίδιος έδωσε μακρά δικαστική διαμάχη για να αποδείξει την αθωότητά του. Οι μάρτυρες άλλαξαν τελικά τις καταθέσεις τους το 1974, ενώ είχαν ήδη εμφανιστεί «εξαφανισμένα» στοιχεία που έδειχναν ρατσιστικό υπόβαθρο εναντίον του αφού οι λευκοί κατήγοροι ήταν προκατειλημμένοι λόγω χρώματος εναντίον του Κάρτερ.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1976, ωστόσο επέστρεψε στις φυλακές την ίδια χρονιά, όταν ένας από τους μάρτυρας αναίρεσε τις αλλαγές στην κατάθεσή του. Αποφυλακίσθηκε οριστικά το 1985.

Ο Κάρτερ έγινε σύμβολο τόσο για τον αγώνα για Δικαιοσύνη όσο και για τον αγώνα κατά του ρατσισμού. Ο Μπομπ Ντίλαν έχει γράψει για αυτόν το γνωστό τραγούδι «The Hurricane».

Όπως ομολογούν όλοι, ο Κάρτερ, ο οποίος πρόλαβε να κερδίσει τον τίτλο του 1964, είχε μπροστά του μια λαμπρή καριέρα, την οποία του στέρησε ο ρατσισμός και η φυλακή…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα