Η συγκλονιστική τελευταία επικοινωνία του Sewol με την Ακτοφυλακή

Στους 64 έχει φθάσει μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το τραγικό ναυάγιο στη Νότιο Κορέα που έχει συγκλονίσει την υφήλιο.

Εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένα στο κουφάρι του πλοίου, την ώρα που στη στεριά με δάκρυα στα μάτια και ανείπωτο πόνο οι γονείς τους περιμένουν την επιβεβαίωση του θανάτου τους και τις σωρούς τους από τη βυθό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρία της χώρας, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε χαρακτήρισε τις πράξεις του καπετάνιου του Σίγουολ φονικές: «Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο».

Τόσο η ίδια, πάντως, όσο και η κυβέρνησή της έχουν συγκεντρώσει τη μήνιν των συγγενών των θυμάτων που θεωρούν ότι αντέδρασαν και λειτουργούν με μεγάλη καθυστέρηση.

Η συγκλονιστική τελευταία επικοινωνία του Σίγουολ με την Ακτοφυλακή

Συγκλονίζει την ίδια ώρα η αποκάλυψη της τελευταίας συνομιλίας του Σίγουολ με την Ακτοφυλακή στις 9.37 το πρωί ώρα Κορέας την ημέρα του δυστυχήματος. Οι άνδρες του Λιμενικού συμβούλεψαν το πλήρωμα να διατάξει την εκκένωση του πλοίου, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα όσοι σώθηκαν να είναι αυτοί που είτε δεν άκουσαν τις προτροπές του πληρώματος να μείνουν στις θέσεις τους είτε επέλεξαν να βουτήξουν στη θάλασσα.

Σίγουολ: Είναι αδύνατο να το ελέγξετε τώρα. Στην αριστερά πλευρά υπάρχουν επιβάτες που προσπαθούν να εκκενώσουν το πλοίο. Είναι αδύνατο να μετακινηθούν ακόμη και στην αριστερή πλευρά.

Ακτοφυλακή: Ελήφθη.

Σίγουολ: Το πλοίο έχει πάρει κλίση 60 μοίρες προς τα αριστερά. Το αεροπλάνο είναι από πάνω μας.

Ακτοφυλακή: Πείτε στους επιβάτες να φορέσουν σωσίβια και να εκκνώσουν το πλοίο.

Σίγουολ: Αν εκκενώσουμε το πλοίο θα μπορέσετε να σώσετε τους επιβάτες αμέσως;

Ακτοφυλακή: Μην τους αφήσετε να το εγκαταλείψουν γυμνοί,. Να φορούν σωσίβιο. Βγάλτε τους έξω. Δεν έχουμε εικόνα της κατάστασης. Ο καπετάνιος θα πάρει την τελική απόφαση και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην εκκένωση του πλοίου.

Σίγουολ: Αν γίνει τώρα η εκκένωση θα τους σώσετε αμέσως;

Απίστευτο: Ο καπετάνιος διαφήμιζε την ασφάλεια του πλοίου

Ακούγεται τουλάχιστον ειρωνεία…

Ο 69χρονος καπετάνιος Λι Τζουν-Σέοκ, ο οποίος όχι μόνο με την εγκληματική συμπεριφορά του οδήγησε εκατοντάδες παιδιά στο θάνατο αλλά επιπλέον ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το πλοίο, διαβεβαίωνε πριν από μερικά χρόνια για την ασφάλεια του πλοίου του, λέγοντας μάλιστα πως το μόνο που χρειάζεται είναι οι επιβάτες να ακολουθούν τις οδηγίες του πληρώματος!

Συγκεκριμένα, το 2010 ο Λι είχε γυρίσει τη διαφήμιση, τονίζοντας πόσο ασφαλές ήταν το ταξίδι από το λιμάνι Ιντσόν προς το τουριστικό θέρετρο Τζέτζου: «Οι επιβάτες που παίρνουν το πλοίο μας από και προς το Ιντσόν και το Τζέτζου απολαμβάνουν ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι και πιστεύω ότι είναι ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες των μελών του πληρώματός μας».

Καταπέλτης η πρόεδρος της Νότιας Κορέας: "Ήταν φόνος"

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη του πληρώματος του Sewol

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα