Καταπέλτης η πρόεδρος της Νότιας Κορέας: "Ήταν φόνος"

 

Καταπέλτης ήταν τα λεγόμενα της προέδρου της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε για το μεγαλύτερο ναυτικό δυστύχημα εδώ και 21 έτη στην ιστορία της χώρας, το ναυάγιο του «Sewol».

Δίνοντας την απάντησή της σε όσους κατηγορούν τις Αρχές ότι τηρούν ουδέτερη στάση τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα της τραγωδίας, η Παρκ Γκέουν-Χίε δήλωσε σήμερα ότι οι ενέργειες του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος του πλοίου που βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη «ισοδυναμούν με φόνο».

«Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο» είπε η Παρκ σε μια συνεδρίαση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

«Όχι μόνο η δική μου καρδιά αλλά όλων των Νοτιοκορεατών ράγισε, είμαστε σοκαρισμένοι και πολύ θυμωμένοι» τόνισε η πρόεδρος, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τους απελπισμένους και εξοργισμένους συγγενείς των αγνοουμένων -κυρίως γονείς ανήλικων μαθητών- την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά στην εντολή εκκένωσης, η οποία έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, η Παρκ ανέφερε: «Αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία, από νομική και ηθική άποψη», ενώ επεσήμανε ότι η έρευνα για το ναυάγιο θα συμπεριλάβει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, από τους επιθεωρητές που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, το πλήρωμα μέχρι και τους ιδιοκτήτες του φεριμπότ.

Το θρίλερ συνεχίζεται


Την ίδια ώρα άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται κρίνονται εξαιρετικά δύσκολες. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι απίθανο να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται. Στο έργο των ερευνών συνδράμουν 500 δύτες, οι οποίοι καλούνται να δώσουν άνιση μάχη ενάντια στα ισχυρά ρεύματα και τη σχεδόν μηδενική ορατότητα, προκειμένου να ανασύρουν τις σορούς από το ναυάγιο, γεγονός που θα επιτρέψει να ξεκινήσει η μακρά και επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων από τις οικογένειες.

Οι δύτες έχουν ανασύρει μόνο 19 σορούς από το κουφάρι του πλοίου που ναυάγησε τη Μ. Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας με 476 επιβαίνοντες. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 58 νεκρούς και 244 αγνοουμένους, στην πλειονότητά τους έφηβοι που πήγαιναν σχολική εκδρομή.

Από τη μεριά τους, οι οικογένειες των θυμάτων επικρίνουν ανοιχτά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των Αρχών από την ώρα του ναυαγίου, καθώς θεωρούν ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών οργανώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Όσο έρχονται στο φως νέες πληροφορίες, καθίσταται σαφές ότι ο έμπειρος πλοίαρχος Λι Τζουν-σέοκ καθυστέρησε πολύ την εκκένωση του «Sewol» και κατόπιν το εγκατέλειψε, ενώ ακόμη εκατοντάδες επιβάτες παρέμεναν μέσα σε αυτό, πολλοί εξ αυτών παγιδευμένοι στις καμπίνες τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, μετά την πρόσκρουση οι επιβάτες έλαβαν την εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους επί 40 λεπτά. Όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, ήταν πια πολύ αργά για να βγουν έξω.

Ο πλοίαρχος και δύο μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και μία υπαξιωματικός με ελάχιστη εμπειρία που βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή του δυστυχήματος, συνελήφθησαν το Μ. Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι το «Sewol» εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο προς το νησί Τζετζού.








Αποκαλυπτικές συνομιλίες με το Λιμεναρχείο

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια της τραγωδίας άρχισε να σχηματίζεται, όταν η ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα μια συνομιλία μεταξύ των ελεγκτών θαλάσσιας κυκλοφορίας και του πλοίου.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, στις 09.25 το πρωί οι ελεγκτές είπαν στον 69χρονο πλοίαρχο να «αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να απομακρύνει τους επιβάτες» και ότι θα έπρεπε να «λάβει την τελική απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εκκένωση του πλοίου».

Η συνομιλία αποκαλύπτει ότι το πλήρωμα του «Sewol» ανησυχούσε πως δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για να μεταφέρουν όλους τους επιβάτες. Ήδη, πάντως, αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι ο πλοίαρχος και κάποια μέλη του πληρώματος μπήκαν στις σωστικές λέμβους πριν από τους επιβάτες.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Γιανγκ Τζουνγκ Ζιν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Μόκπο ότι κάποιοι από το πλήρωμα έχουν επιβεβαιώσει πως δεν είχαν λάβει εκπαίδευση σωστικών.

«Προσπαθούμε να μάθουμε εάν υπήρξε επιπλέον αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας.












Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014, 09:35

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα