Ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.28 το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος Παπούα Νέα Γουινέα.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωφυσικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Πανγκούνα (νήσος Μπούγκενβιλ) και 401 χλμ. νοτιοανατολικά του Κοκόπο. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 30 χλμ.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα γειτονικά Νησιά του Σολομώντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Οι κάτοικοι στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι συνηθισμένοι στους δυνατούς σεισμούς, καθώς το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς», το σημείο δηλαδή όπου συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σε αυτήν την περιοχή εντάσσονται μεταξύ άλλων η Ινδονησία και η Χιλή.

Τη Μ. Πέμπτη ο εγκέλαδος έκανε εκ νέου την εμφάνισή του για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στην Παπούα Νέα Γουινέα, με τον σεισμογράφο του USGS να καταγράφει δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα