Θρήνος και οργή για το ναυάγιο. Η κατάθεση του καπετάνιου

Ο πλοίαρχος του πλοίου που ναυάγησε την Μεγ. Τετάρτη στα ανοικτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας με εκατοντάδες επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και πολλοί μαθητές, εξήγησε σήμερα ότι καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών.

Ο 52χρονος Λι Τζουν Σέοκ, που συνελήφθη σήμερα το πρωί μαζί με δύο ακόμη μέλη του πληρώματος του πλοίου Sewol, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στη Νότια Κορέα επειδή δεν ζήτησε την εκκένωση του πλοίου αμέσως μόλις αυτό ακινητοποιήθηκε έπειτα από μια πρόσκρουση.

Οι 476 επιβάτες έλαβαν εντολή να μην μετακινηθούν από τη θέση τους για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κάποιων από τους διασωθέντες.

Όταν το πλοίο πήρε κλίση ήταν πολύ αργά, καθώς οι επιβάτες δεν κατάφεραν να διασχίσουν τους διαδρόμους την ώρα που η στάθμη του νερού ανέβαινε.

«Εκείνη την ώρα (στη διάρκεια των 40 λεπτών μετά την πρόσκρουση), δεν είχαν φτάσει τα σωστικά σκάφη. Δεν υπήρχαν ούτε ψαροκάικα ούτε άλλα σκάφη για να βοηθήσουν», δήλωσε ο πλοίαρχος με κατεβασμένο το κεφάλι του και καλυμμένο με μια κουκούλα, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.

«Τα ρεύματα ήταν ισχυρά και τα νερά πολύ κρύα στο σημείο εκείνο», πρόσθεσε. «Σκέφτηκα ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αν εκκένωναν το πλοίο άτακτα, χωρίς σωσίβια», εξήγησε ο ίδιος.

«Το ίδιο θα ίσχυε κι αν είχαν σωσίβια», κατέληξε.

Ο 52χρονος πλοίαρχος είναι αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ αυτών αμέλεια, παραβίαση του δίκαιου της θάλασσας, ενώ κατηγορείται και επειδή ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από το πλοίο την ώρα που οι επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι και κινδύνευαν.

Ξεχειλίζει η οργή για τον καπετάνιο - Κατηγορείται ότι έφυγε από το πλοίο αφήνοντας πίσω τους εγκλωβισμένους επιβάτες - Τι είπε στην κατάθεσή του

 

Ο καπετάνιος εγκαταλείπει πρώτος το πλοίο. Βίντεο

 

 

Χειροπέδες στον καπετάνιο

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν εντοπιστεί 29 νεκροί, ενώ 273 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Κανένας ζωντανός δεν έχει βρεθεί από το πρωί της Τετάρτης, οπότε σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι 174 επιζήσαντες περισυνελέγησαν πολύ γρήγορα μετά το ναυάγιο στη θάλασσα, ή την ώρα που πηδούσαν από το πλοίο.

Το Sewol μετέφερε 476 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές ενός λυκείου της νότιας Σεούλ που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Ο υποδιευθυντής του σχολείου, που διασώθηκε, βρέθηκε χθες Μ. Παρασκευή απαγχονισμένος, προφανώς πρόκειται για μια αυτοκτονία.

Δύτες του λιμενικού σώματος της Νότιας Κορέας είδαν σήμερα τρεις ανθρώπινες σορούς μέσα στο κύτος του πλοίου Sewol, καθώς ξανάρχισαν την επιχείρηση έρευνας.



Τρεις μέρες μετά την τραγωδία και παρά τα ισχυρά ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή, δύο δύτες κατάφεραν τη Μ. Παρασκευή, να ανοίξουν μια πόρτα και να εισέλθουν στο τμήμα φορτίου του πλοίου, το οποίο έχει βυθιστεί πλήρως.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ορατότητα. Δεν μπορείτε να δείτε ούτε τη μύτη σας», δήλωσε ένας από τους δύο άνδρες όταν επέστρεψε στην ξηρά.



Οι διασώστες ελπίζουν να βρουν επιβάτες που φορούσαν σωσίβια, μια υπόθεση όλο και λιγότερο αξιόπιστη καθώς ο χρόνος περνά. Δύο δύτες διοχέτευσαν οξυγόνο στο σκάφος, δήλωσαν λιμενικοί.

Τρεις τεράστιοι γερανοί έφτασαν στον τόπο του ναυαγίου αλλά θα ξεκινήσουν την ανάσυρση του πλοίου μόνο αφού χαθεί κάθε ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

«Θα ξαναγίνω δάσκαλος στην άλλη ζωή για τους μαθητές μου που χάθηκαν»

Συγκλονιστική είναι η ιστορία του αυτόχειρα υποδιευθυντή του σχολείου, στο οποίο φοιτούσαν οι μαθητές που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο, ενώ ήταν ένας από τους διασωθέντες επιβάτες.

«Το να επιβιώνεις μόνο εσύ είναι πολύ οδυνηρό όταν άλλοι 200 αγνοούνται. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Εγώ οργάνωσα την εκδρομή. Θα ξαναγίνω δάσκαλος στην άλλη ζωή για τους μαθητές μου, οι σοροί των οποίων δεν έχουν ακόμη βρεθεί».



Αυτό φέρεται να γράφει το σημείωμα που βρέθηκε στο πορτοφόλι του 52χρονου υποδιευθυντή Κανγκ Μιν Κίου, όπως μετέδωσε το Skynews.

Ο 52χρονος, ο οποίος αγνοούνταν από το βράδυ της Μ. Πέμπτης, βρέθηκε σύμφωνα με την αστυνομία, κρεμασμένος από ένα δέντρο κοντά σε γυμναστήριο στο νησί Τζίντο όπου φιλοξενούνται συγγενείς και φίλοι των επιβατών του μοιραίου φέρι.

Χειροπέδες στον καπετάνιο

Το βράδυ, συνελήφθη ο πλοίαρχος του νοτιοκορεατικού πλοίου που ναυάγησε στα νότια της χώρας, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yohhap.

Στον Λι Τζουν Σεόκ απαγγέλθηκαν 5 κατηγορίες, περιλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από αμέλειας και της παραβίασης του νόμου περί των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρκέστηκε να δηλώσει ότι λυπάται πραγματικά και νιώθει βαθιά ντροπή για όσα συνέβησαν.



Πάντως, τις καταγγελίες για λάθη και παραλείψεις του πληρώματος που προκάλεσαν την τραγωδία ενισχύουν εικόνες - ντοκουμέντα που τράβηξαν επιζώντες από επικλινή καταστρώματα.



Ο πλοίαρχος όπως και η πλειονότητα των 28 μελών του πληρώματος του Sewol κατάφεραν να εγκαταλείψουν το πλοίο προτού βυθιστεί και δέχθηκαν έντονες επικρίσεις για το ότι το εγκατέλειψαν, ενώ η πλειονότητα των επιβατών είχε εγκλωβιστεί σε αυτό.

«Φως» στα αίτια της τραγωδίας

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας μετέδωσε ότι η τραγωδία προκλήθηκε πιθανώς από μια απότομη στροφή του πλοίου και ότι εκείνη την ώρα κυβερνούσε το φέρι ο τρίτος αξιωματικός, ένας 26χρονος με εμπειρία μόνο ενός έτους στην διακυβέρνηση πλοίου. Στο μοιραίο πλοίο βρισκόταν τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι πρώτες πληροφορίες ότι το πλοιο έπεσε σε ύφαλο δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Στην επικοινωνία του πλοίου Σεουόλ με το λιμεναρχείο του νησιού Τζεζού που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται μόνο αναφορά σε μετατόπιση φορτίου και μάλιστα σε μετατόπιση κοντέινερ. Το πρώτο σήμα κινδύνου δόθηκε στις 9 παρά 5 το πρωί.



Μετά από πέντε λεπτά η κατάσταση είναι δραματική. «Το σκάφος έχει πάρει κλίση αριστερά, το ίδιο και τα κοντέινερς», μεταδίδει το φέρι στο λιμεναρχείο.

«Φορέστε σωσίβια και ετοιμαστείτε, ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν οι επιβάτες το πλοίο», ήταν η απάντηση, με το φέρι να ανταπαντά: «Είναι δύσκολο να μετακινηθούν οι επιβάτες».

Οργή από τους συγγενείς


Οι γονείς, συντετριμμένοι και οργισμένοι, αρνούνται να αποδεχτούν το μοιραίο, ενώ ξέσπασαν καταλογίζοντας ανικανότητα στο πλήρωμα, την εταιρεία και τις αρχές.

Οι οικογένειες και οι φίλοι των αγνοούμενων είναι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα του γυμναστηρίου του σχολείου, όπου μια γιγαντοοθόνη δείχνει απευθείας τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.



Στην είσοδο του λυκείου ομάδες του Ερυθρού Σταυρού της Νότιας Κορέας μοιράζουν νερό και τρόφιμα στους φίλους και συγγενείς των αγνοούμενων μαθητών.

Τα συγκινητικά μηνύματα στο σχολείο

Στις τάξεις του σχολείου Ντανουόν, στο οποίο φοιτούσαν οι αγνοούμενοι μαθητές, οι συμμαθητές τους αφήνουν μηνύματα στα θρανία τους, στους πίνακες και τα παράθυρα ζητώντας την ασφαλή επιστροφή των φίλων τους.

«Θα σε δω ξανά, θα σου πω ότι σε αγαπώ γιατί δεν στο έχω πει αρκετά», γράφει ένα από τα μηνύματα.


Δεκατέσσερις μαθητές και δάσκαλοι του λυκείου, που βρίσκεται στην πόλη Ασάν, έχουν βρεθεί νεκροί.

Πρόκειται για μια βιομηχανική πόλη στα περίχωρα της Σεούλ, όπου ζουν, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κυρίως εργάτες σε εργοστάσια και οικογενειάρχες της μεσαίας τάξης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα