Ομπάμα: Επιφυλακτικός με τη Ρωσία και τη συμφωνία για την Ουκρανία

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τη συμφωνία που καταλαγιάζει την ένταση στην Ουκρανία, η οποία επιτεύχθηκε μετά την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε πως είναι έτοιμος να επιβάλλει και νέα αντίποινα στη Ρωσία, στην περίπτωση που η κατάσταση αποτύχει να βελτιωθεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον, συμφώνησαν ότι ΗΠΑ και Ευρώπη «είναι έτοιμες να πάρουν κι άλλα μέτρα αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας αν εκείνη αποτύχει να αποκατασταθεί η τάξη στην Ουκρανία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας ΕΕ και ΗΠΑ, συμφώνησαν ότι οι ένοπλες ομάδες που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην Ουκρανία, θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν και να αφοπλισθούν. Την ίδια ώρα η Ρωσία αρνείται ότι προωθεί την απόσχιση της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των πολύωρων συνομιλιών «καλή εργασία μιας ημέρας», αλλά πρόσθεσε ότι «τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη».

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι τον έχει ενθαρρύνει το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη και αναμένει «όλα τα μέρη να δείξουν σοβαρή πρόθεση να εφαρμοσθεί η συμφωνία». Όπως μεταδίδουν οι δυτικοί ανταποκριτές, η συμφωνία μέχρι στιγμής, δεν εφαρμόζεται.

Ένας από τους ηγέτες των ρωσόφωνων στο Ντονιέτσκ δήλωσε πως «δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν εγκαταλείψουν την περιοχή οι φιλο-ευρωπαίοι ένοπλοι της πλατείας Μαιντάν του Κιέβου». Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκφράσει την ελπίδα «πως δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα να στείλει ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία».

Οι οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης
Στις αγορές το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες είναι η κρίση στην Ουκρανία. Η χώρα έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα, όπως και η Ρωσία. Πάντως στην Γερμανία επικρατεί «συγκρατημένη» ανησυχία. «Η ταχύτητα με την οποία περνάει κανείς από την κρίση στην Κριμαία στο δεύτερο σενάριο προκαλεί ανασφάλεια. Και αυτό, όπως συνηθίζεται, φαίνεται στις αντιδράσεις των αγορών».

Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με μεγάλη πτώση των δεικτών χτες. Τώρα το θέμα που απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Όχι μόνο περιορισμοί εισόδου στην ΕΕ για ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς και πάγωμα των λογαριασμών αλλά και επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων;

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Φρανκφούρτη πάντως, όσο και να πιστεύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ούτε όμως και εφησυχασμού για τις εξελίξεις. Η Γερμανία, για παράδειγμα, συνεργάζεται στενά με τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Μόνο στη Ρωσία οι 30 εταιρείες που είναι εισηγμένες στον DAX κάνουν τζίρο μεγαλύτερο από 20 δις ευρώ. Ωστόσο ο Ντέιβιντ Κολ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Julius Bär, δεν πιστεύει πως θα επιβληθούν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και θεωρεί πως το βάρος πέφτει στους πολιτικούς:

Στη Μόσχα πάντως τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά. Εδώ και εβδομάδες το ρούβλι έχει πάρει την κατιούσα και έχει χάσει ήδη το ένα τρίτο της αξίας του. Οι επενδυτές απέσυραν πάνω από 30 δις ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα είναι ο μεγάλος χαμένος σε οικονομικό επίπεδο. Ο Ούλριχ Κάτερ όμως πιστεύει πως όσο ο Πούτιν έχει τη στήριξη του κόσμου, το οικονομικό κόστος δεν τον πειράζει. Επειδή εκείνος αποκλειστικά στοχεύει στο πολιτικό κέρδος.
Πούτιν–Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χτες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου. Συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων τα οποία αφορούν στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ενώ έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων «για επίκαιρα ζητήματα της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των λαών της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν τη σταλινική εποχή και πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μεγάλη Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την πολιτική αυτή μια «πολύ σοφή, σωστή πολιτική», την οποία ακριβώς προτίθεται να ακολουθήσει και ο ίδιος σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι λόγος γίνεται για αποκατάσταση «όχι μόνο των Τατάρων της Κριμαίας, διότι κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων υπέφεραν και οι Αρμένιοι και οι Γερμανοί και οι Έλληνες, γι' αυτό πρέπει να μην ξεχάσουμε τους εκπροσώπους όλων αυτών των λαών».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα