Συγκλονίζουν τα μηνύματα των μαθητών: Δεν έχουμε πεθάνει ακόμη...

Τις προσπάθειές τους να σώσουν τους όποιους επιζήσαντες του ναυαγίου του επιβατηγού πλοίου κοντά στη νότια ακτή της Ν. Κορέας εντείνουν σήμερα οι διασώστες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, περίπου 300 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται τη στιγμή που το έργο των διασωστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα ρεύματα εμποδίζουν την πρόσβαση των δυτών στο σημείο του ναυαγίου.

Σήμερα έξι πτώματα ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και η ελπίδα για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύει, 24 ώρες αφότου το πλοίο πήρε κλίση και βυθίστηκε ενώ ήταν καθ' οδόν προς το νησί Τζετζού της Νότιας Κορέας μεταφέροντας εκατοντάδες μαθητές ενός σχολείου της Σεούλ. Από τα 475 άτομα που βρίσκονταν στο «Sewol», σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο αριθμό επιβαινόντων που έδωσαν οι Αρχές, μεταξύ των οποίων 325 μαθητές, διασώθηκαν 179 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) η ακτοφυλακή. Ο αριθμός των διασωθέντων είναι περίπου ίδιος με αυτόν που είχε δώσει η ακτοφυλακή και χθες το βράδυ.

Οι διασώστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα υπό το φως ισχυρών προβολέων, αλλά τα ρεύματα και η μειωμένη υποβρύχια ορατότητα εμπόδισαν τους δύτες να μπουν στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίου και να ελέγξουν τις δεκάδες καμπίνες. «Δεν κατάφεραν να εισέλθουν στις καμπίνες» είπε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Το πλοίο έστειλε σήμα κινδύνου στις 09.00 τοπική ώρα της Τετάρτης (03.00 ώρα Ελλάδας). Μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων λένε ότι το «Sewol» προσέκρουσε πιθανώς σε ύφαλο. Οι επιβάτες που διασώθηκαν ανέφεραν ότι το πλήρωμα είχε διατάξει να μη μετακινηθούν από τις θέσεις τους, παρά την πρόσκρουση. «Περιμέναμε 30 έως 40 λεπτά» είπε μια μαθήτρια γυμνασίου. Ο καπετάνιος, ο οποίος είναι ένας από τους επιζώντες, έδωσε κατάθεση στο νοτιοκορεατικό Λιμενικό Σώμα.

Οι μαθητές από ένα σχολείο νότια της Σεούλ πήγαιναν σχολική εκδρομή στο νησί Τζετζού, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Νότιας Κορέας, το οποίο οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν και Χαβάη της Ν. Κορέας.

Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το πλοίο την ώρα που βυθιζόταν

Διέρρευσαν τα τελευταία μηνύματα των μαθητών προς τους γονείς τους

Θρήνος και οδύνη κυρίευσαν τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους, ενώ έκδηλη είναι η οργή τους λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης από τις Αρχές. Σύμφωνα με το CNN, πολλά παιδιά έστειλαν μηνύματα μέσω κινητού στους γονείς τους την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν. «Μαμά, σου το γράφω στην περίπτωση που δεν θα μπορέσω να σου το πω: Σ’ αγαπώ» αναφέρει ένα μήνυμα. Η μητέρα χωρίς να γνωρίζει τι έχει συμβεί τον ρωτάει: «Γιατί;» και προσθέτει: «Κι εγώ σ’ αγαπώ, παιδί μου».

«Δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση και πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Έτσι, στέλνω γραπτό μήνυμα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι πάνω στο πλοίο, δεν μπορώ να δω τίποτα, είναι εντελώς σκοτεινά. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άνδρες και γυναίκες, γυναίκες που ουρλιάζουν» αναφέρεται σε μήνυμα επιβάτη. «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στο πλοίο» γράφει μαθητής σε μήνυμά του προς τη μητέρα του και προσθέτει: «Δεν έχουμε πεθάνει ακόμη, σε παρακαλώ στείλε το μήνυμα παντού».

Σε άλλη περίπτωση, ένας πατέρας συμβουλεύει το παιδί του να βγει από την καμπίνα για να μπορέσουν να τον βρουν οι διασώστες. «Δεν μπορώ να κινηθώ επειδή έχει γείρει τόσο πολύ. Οποιαδήποτε κίνηση είναι επικίνδυνη» απαντά ο νεαρός. Λίγο αργότερα συμπληρώνει: «Όχι, πατέρα, δεν μπορώ να περπατήσω. Δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στον διάδρομο. Και είναι τόσο μεγάλη η κλίση».

Ένας άλλος επιβάτης επικοινωνεί με τον αδελφό του, γράφοντάς του ότι βρισκόταν στο πλοίο με προορισμό το νησί Τζετζού: «Το πλοίο χτυπήθηκε από κάτι, έχει ακινητοποιηθεί και η ακτοφυλακή βρίσκεται καθ’ οδόν». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ούτε το CNN ούτε τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας μπορούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα των μηνυμάτων.

Σοβαρά επεισόδια στον χώρο των ερευνών

Με την οργή των συγγενών των θυμάτων και των αγνοουμένων ήρθε αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός της Ν. Κορέας, κατά την επίσκεψή του στον χώρο των ερευνών. Ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν βρέθηκε στο σημείο για να συμπαρασταθεί στους συγγενείς, οι οποίοι ωστόσο άρχισαν να τον τραβούν από το σακάκι και να του πετούν νερό και μπουκάλια.

Μία μητέρα τού έκοψε τον δρόμο, όταν προσπάθησε να φύγει από το γυμναστήριο. «Μη φεύγετε έτσι, κ. πρωθυπουργέ. Πείτε μας τι σκοπεύετε να κάνετε» ανέφερε. Στην απελπισία των συγγενών προστίθεται η οργή απέναντι στις Αρχές και στα μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούνται για αδιακρισία.

Η οργή κατευθύνεται και προς το πλήρωμα που έδωσε την εντολή στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους ή στις κουκέτες τους μετά το τράνταγμα που ακινητοποίησε το πλοίο. Ένας από τους διασωθέντες, ο Κιμ Σουνγκ-Μουκ, δήλωσε στη νοτιοκορεατική τηλεόραση ότι είδε μία ομάδα 30 ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι σε αίθουσα του τετάρτου ορόφου. «Δεν μπορούσα να φθάσω σε αυτήν την αίθουσα διότι το πλοίο είχε γείρει. Δεν μπορούσα να πιαστώ από πουθενά» είπε.

Όταν έφθασαν οι διασώστες, ο άνδρας τούς βοήθησε να απεγκλωβίσουν κάποιους από τους μαθητές μέσω ενός σωλήνα του συστήματος πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκε για να κρεμαστούν και να βγουν από την αίθουσα. Όμως, πολλοί ήταν αδύναμοι για να το καταφέρουν. «Έπρεπε να πιαστούν από τον σωλήνα και να σκαρφαλώσουν στο δάπεδο που είχε γείρει τελείως. Υπήρχαν τόσα παιδιά στον διάδρομο... και αυτό το νερό... δεν μπόρεσα να τους σώσω όλους» διηγήθηκε με λυγμούς.

Η νεκρική σιωπή που βασιλεύει στο γυμναστήριο όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των αγνοουμένων του ναυαγίου του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού σπάει όταν ανακοινώνεται η ταυτότητα του έκτου διαπιστωμένου νεκρού: είναι μία μαθήτρια του λυκείου και οι γονείς της βγάζουν μια σπαρακτική κραυγή.

Η ανακοίνωση έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπειτα από μία νύχτα αγωνίας για τους συγγενείς των αγνοουμένων, πολλοί από τους οποίους είναι οι γονείς των μαθητών που επέβαιναν στο πλοίο.

Το γυμναστήριο του νησιού Τζίντο, κοντά στον τόπο του ναυαγίου, μοιάζει με καταυλισμό προσφύγων. Κάνει κρύο, οι άνθρωποι είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες και κάποιοι, εξαντλημένοι και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τις αισθήσεις τους λόγω της πολύωρης αναμονής, βοηθούνται με ορούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα