Αληθινός ο πάπυρος που λέει ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος

Ο πάπυρος στα αρχαία κοπτικά που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, "η γυναίκα μου..."»,  φαίνεται να είναι πραγματικός και όχι πλαστός, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ την Πέμπτη.

Ο πάπυρος αυτός, που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας και αποκαλύφθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας του Χάρβαρντ Κάρεν Κινγκ τον Σεπτέμβριο του 2012, με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και το Βατικανό γρήγορα να θεωρούν ότι είναι πλαστός και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Πέμπτης, που έρχεται λίγο πριν το Πάσχα, πυροδοτεί νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία.

Αξιωματούχοι του Χάρβαρντ δήλωσαν ότι επιστήμονες, τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημίου, εξέτασαν ενδελεχώς το κομμάτι αυτού του αρχαίου παπύρου, που ονομάστηκε «Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού».

Το κείμενο του παπύρου έχει γραφτεί στα αρχαία κοπτικά, στη γλώσσα των Αιγύπτιων Χριστιανών της εποχής, και αποτελείται από οκτώ ως επί το πλείστον ευανάγνωστες σκοτεινές γραμμές στο μπροστινό μέρος και έξι δυσανάγνωστες ξεθωριασμένες γραμμές στο πίσω του μέρος.

Ο πάπυρος περιέχει ένα διάλογο, στον οποίο ο Ιησούς μιλά στους μαθητές του. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται στη σύζυγό του, Μαρία, που περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, "η γυναίκα μου..."», αλλά και άλλες, όπως: «Θα μπορεί να είναι μαθήτριά μου», «η Μαρία το αξίζει αυτό» και «όσο για μένα, θα σταθώ πλάι της, προκειμένου να...».

Το έγγραφο δεν είχε ποτέ ως στόχο να αποδείξει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, επισημαίνει η Κάρεν Κινγκ.

Αντ' αυτού, υποστήριξε, πως είναι γραφτό να τονίσει ότι κάποιοι πρώτοι χριστιανοί μπορεί να πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.

Η διάκριση αυτή είναι σημαντική, διότι οι αντιπαραθέσεις για τη σ3ξουαλικότητα και το γάμο έχουν κυριαρχήσει στις σύγχρονες συζητήσεις για το χριστιανισμό. Η Καθολική Εκκλησία υποδεικνύει την αγαμία του Ιησού ως ένα λόγο για τον οποίο οι ιερείς δεν πρέπει να κάνουν σ3ξ ή να παντρεύονται.

«Το κύριο θέμα του κομματιού του παπύρου είναι να δείξει ότι οι γυναίκες που είναι μητέρες και σύζυγοι μπορούσαν να είναι μαθήτριες του Ιησού – ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα στις αρχές του χριστιανισμού, όταν το να παντρευτεί μία γυναίκα παρθένα αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη αξία», τόνισε η Κινγκ.

«Αυτό το κομμάτι δίνει την αφορμή για να επανεξετάσουμε αυτό που νομίζαμε ότι ξέραμε, με το αναζητήσουμε τι ρόλο έπαιξαν οι ισχυρισμοί ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος κατά την παλαιοχριστιανική διαμάχη για το γάμο, την αγαμία και την οικογένεια», προσέθεσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα - Akous.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα