Ματωμένη Πανσέληνο: Τριπλό υπερθέαμα στον ουρανό.Live

Ένα βαθύ κόκκινο χρώμα αναμένεται να λάβει το φεγγάρι, την ώρα που ένα τριπλό «ουράνιο σόου» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα τρία θεαματικά γεγονότα συνέβησαν ή πρόκειται να συμβούν στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.


Θα υπάρξει μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.

Η NASA φρόντισε να μεταδώσει το θέαμα της έκλειψης του φεγγαριού σε όλο τον κόσμο, . Ορατό 09:00-12:00 το φαινόμενο!

Τα ξημερώματα προηγήθηκε το «πλησίασμα» του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, φαινόμενο το οποίο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα.

Εξάλλου, το ξημέρωμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) εμφανίστηκε η πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία.

Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα.

Το φεγγάρι παίρνει ένα εντυπωσιακό βαθυκόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς περνά μέσα από τη σκιά της Γης.


Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.



Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τρίτης. Θα ακολουθήσουν άλλες εκλείψεις της Σελήνης στις 8 Οκτωβρίου φέτος και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2015, σχηματίζοντας έτσι μια από τις «τετράδες» εκλείψεων που κατά καιρούς συμβαίνουν.

Από την άλλη, λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Ελλάδος, ο Άρης έφθασε σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (έναντι 150 εκατ. χλμ. που είναι η απόσταση Γης - Ήλιου) και το βράδυ φάνηκε τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού. Πρόκειται για την κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα.

Τα δύο αστρονομικά φαινόμενα - ευθυγράμμιση πλανητών και κοντινότερο πλησίασμα- θα είχαν συμβεί την ίδια ημέρα και όχι με χρονική διαφορά περίπου μιας εβδομάδας, αν οι τροχιές των πλανητών περί τον Ήλιο ήταν τελείως σφαιρικές και όχι ελαφρώς ελλειπτικές.





Πατήστε εδώ για να δείτε live

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα