Ουκρανία: Φόβοι για νέα σφοδρή αιματοχυσία,λήγει το τελεσίγραφο

Εντείνονται οι φόβοι για νέα σφοδρή αιματοχυσία στην Ουκρανία. Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στα ανατολικά της χώρας δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως από τη μεταβατική κυβέρνηση. Αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για οργανωμένη επιχείρηση από την πλευρά της Μόσχας, παρά το ότι τα στρατεύματά της παραμένουν στα σύνορα.

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε ο κ. Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, την ώρα που ένοπλοι με στολές χωρίς διακριτικά καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και στήνουν οδοφράγματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο έως τις 9:00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στους ρωσόφωνους να αποσυρθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους, ειδάλλως προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας... όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας, δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών», ανέφερε ο κ. Τουρτσίνοφ, επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το πρωί της Δευτέρας δεν θα διωχθούν.

Διαβάστε όλες τις χθεσινές εξελίξεις

Προθεσμία προς τους αυτονομιστές μέχρι τις εννέα το πρωί έχει δώσει ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι δυνάμεις ασφαλείας θα επέμβουν. Οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο είναι ενορχηστρωμένες από τη Ρωσία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει μία νέα Κριμαία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις απειλές της ουκρανικής κυβέρνησης, καλώντας για μία ακόμη φορά το Κίεβο να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον του λαού της. Δείχνοντας την επιθετική της διάθεση, χαρακτήρισε την ουκρανική ηγεσία «σπείρα του Μαϊντάν», η οποία ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών από τα βίαια επεισόδια δεν έχει επιβεβαιωθεί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τρία θύματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προέρχεται από επίσημα χείλη. Ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας έχασε τη ζωή του σε επιχείρηση των αρχών να ανακαταλάβουν το αστυνομικό τμήμα που καταλήφθηκε από αυτονομιστές στην Σλαβιάνσκ. Για το περιστατικό, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ έγραψε στο Facebook ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ένας φιλορώσος ακτιβιστής έχασε τη ζωή του στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμη, ρωσικό κανάλι έδειξε εικόνες στις οποίες φαινόταν το πτώμα ενός στρατιωτικού, χωρίς ωστόσο η πληροφορία αυτή να έχει επιβεβαιωθεί.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη» την παρουσία στην ανατολική Ουκρανία ανδρών με ρωσικά όπλα και όμοιες στολές παραλλαγής, χωρίς διακριτικά, σαν αυτές που φορούσαν οι Ρώσοι στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Κριμαία. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα