Πότε θα μάθουμε τι έγινε τελικά με το μοιραίο Boing;

Μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση έχει αρχίσει σήμερα στα όρια του Ινδικού Ωκεανού και του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού για να βρεθούν συντρίμμια που ενδέχεται να προέρχονται από το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες με 239 επιβαίνοντες.

Ορισμένα στοιχεία, τα οποία είχαν εντοπισθεί από δορυφόρο στις 16 και 18 Μαρτίου κάπου ανάμεσα στο νοτιοδυτικό άκρο της Αυστραλίας και την Ανταρκτική, εθεάθησαν χθες, Σάββατο, από ένα πολιτικό αεροπλάνο.

Πρόκειται για "αριθμό αντικειμένων τα οποία βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο μέσα στην αυστραλιανή ζώνη ερευνών" που εκτείνεται σε περίπου 36.000 τ.χ. σε μια περιοχή που είναι από τις πιο αφιλόξενες που πλανήτη, δήλωσε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

"Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι, αλλά όπως φαίνεται έχουμε τώρα πολύ αξιόπιστες ενδείξεις και υπάρχει αυξανόμενη ελπίδα, πάντως όχι κάτι περισσότερο από ελπίδα, ότι πλησιάζουμε να μάθουμε τι συνέβη με το αεροπλάνο", δήλωσε.

Η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA), που συντονίζει τις έρευνες, φάνηκε περισσότερο επιφυλακτική εξηγώντας πως ένα αεροπλάνο P3-Orion της αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας εξοπλισμένο με όργανα ηλεκτρονικής και οπτικής παρατήρησης, δεν είδε παρά "δέσμες φυκιών".

Οκτώ πολιτικά και στρατιωτικά αεροπλάνα, καθώς και πολλά εμπορικά πλοία και πολεμικά σκάφη, πρόκειται να ελέγξουν σήμερα μια έκταση μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε απόσταση 2.000-2.500 χλμ. νοτιοδυτικά του Περθ.

Η Κίνα, 153 πολίτες της οποίας βρίσκονταν μέσα στο Μπόινγκ 777, ανακοίνωσε πως αποστέλλει στη ζώνη πολλά πλοία και δύο αεροπλάνα Ιλιούσιν IL-76, που αναμένονται αύριο, Δευτέρα, στο Περθ.

"Όσο περισσότερα αεροπλάνα θα έχουμε, όσο περισσότερα πλοία θα έχουμε, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε να βρούμε οποιαδήποτε συντρίμμια", υπογράμμισε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός.

"Το οφείλουμε στις απελπισμένες οικογένειες (των επιβατών), το οφείλουμε στις κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακαλύψουμε τι συνέβη με την πτήση MH370", πρόσθεσε ο Άμποτ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες πως εντοπίσθηκε από το διάστημα ένα "ύποπτο" αντικείμενο στη ζώνη όπου ένας αυστραλιανός δορυφόρος είχε ήδη εντοπίσει επιπλέοντα αντικείμενα.

Μια φωτογραφία με ημερομηνία 18 Μαρτίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κρατική Διοίκηση για τις Επιστήμες, τις Τεχνολογίες και τις Βιομηχανίες Άμυνας, δείχνει ένα αντικείμενο μήκους 22 μέτρων και πλάτους 13 μέτρων.

Το φτερό ενός Μπόινγκ 777-200ER έχει μήκος περίπου 27 μέτρα και πλάτος 14 στη βάση του. Η άτρακτός του έχει μήκος 63,7 μέτρα και πλάτος 6,2 μέτρα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων, η προτεραιότητα είναι να βρεθεί το συντομότερο το "μαύρο κουτί" διότι παύει να εκπέμπει έπειτα από 30 ημέρες. Όμως ο χρόνος που περνάει δεν ευνοεί την Μαλαισία και τις 25 άλλες χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες.

"Οι αρχές ξέρουν πως ο χειμώνας πλησιάζει στις νότιες θάλασσες", επισημαίνει ο Γκρεκ Ουόλντρον του εξειδικευμένου περιοδικού "Flightglobal". "Αυτό δεν θα βελτιώσει τα πράγματα σε μια περιοχή όπου είναι εκ φύσεως περίπλοκο να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις έρευνας".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα