Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για Ουκρανία υπό τον φόβο σύρραξης

Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση να μην έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, η κρίση στην Ουκρανία θα είναι σήμερα το μεσημέρι το αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία και να καθίσει στο τραπέζι με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μπει ένα τέλος στο ψυχροπολεμικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

Φυγάδευσαν απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία. Βίντεο

Από την άλλη, η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι η προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία είναι παράνομη και δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει με τους υπεύθυνους για την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, βασικού συμμάχου της Μόσχας.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά τις χθεσινές συνομιλίες στο Παρίσι, καθώς όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε χωρίς να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ένα ακόμη στοιχείο που η Μόσχα θεωρεί αδιαπραγμάτευτο είναι οι όποιες συζητήσεις για το μέλλον της Ουκρανίας να έχουν βάση τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου ανάμεσα σε Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευση.

Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία προέβλεπε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες θα περιορίζονταν οι προεδρικές εξουσίες.

Μάλιστα, μετά το χθεσινό τετ α τετ του Λαβρόφ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, από τη ρωσική πλευρά υπήρξε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει στο τραπέζι η συμφωνία του Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, με κορυφαίο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία ανάμεσα σε Κέρι και Λαβρόφ.

Εξάλλου, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε οικονομικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την βοήθεια ύψους 11 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ- Πούτιν για την Ουκρανία

Σοκ από την αποκάλυψη για τους σκοπευτές

Η τηλεφωνική συνομιλία του Εσθονού υπουργού Εξωτερικών Ούρμας Πάετ με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έφερε στο φως στοιχεία σχετικά με τη δράση των ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων στο Κίεβο, που προηγήθηκαν της απομάκρυνσης του Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πάετ στην Άστον, οι σκοπευτές καθοδηγούνταν από την αντιπολίτευση και όχι από τον Γιανουκόβιτς. Μάλιστα, ανέφερε στην τηλεφωνική συνομιλία ότι διαδηλωτές και αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από τα ίδια πυρά.

Εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της συνομιλίας, ωστόσο αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με το χρονικό σημείο όπου δημοσιοποιήθηκε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα