Μίζες αλά ελληνικά στην Τουρκία. Θυελλώδεις οι εξελίξεις

Θυελλώδεις είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς οι συλλήψεις τριών γιων υπουργών, ενός δημάρχου και γνωστών επιχειρηματιών ταρακουνούν την κυβέρνηση Ερντογάν. Οι αποκαλύψεις τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν τέλος και στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη και ονόματα υπουργών, ενώ έρευνα έχει ξεκινήσει για τον υπουργό αρμόδιο σε θέματα της Ε.Ε., Έγκεμεν Μπαγίς.

Καθημερινά γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το σκάνδαλο. Οι επιχειρήσεις της Δικαιοσύνης ξεκίνησαν με τρεις διαφορετικές έρευνες.

Η πρώτη φορούσε τον Αζέρο επιχειρηματία Ρέζα Ζαράμπ με την κατηγορία ότι ήταν αρχηγός εγκληματικής συμμορίας και δωροδόκησε μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και να αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα για τον ίδιο και τους συγγενείς του. Ο επιχειρηματίας φέρεται να έδωσε μίζα στον γιο του υπουργού Εσωτερικών, Μπαρίς Γκιουλέρ, τον γιο του υπουργού Οικονομικών Σαλίχ Κααν Κατσλαγιάν και τον γενικό διευθυντή της τράπεζας Halbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

Η δεύτερη έρευνα των δικαστών αφορούσε σε μίζες που δόθηκαν σε μέλη της κυβέρνησης προκειμένου μεγαλοκατασκευαστές να λάβουν οικοδομικές άδειες. Κατηγορούμενοι για εμπλοκή είναι ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος, Αμπντουλάχ Οτσγκουζ Μπαϊρακτάρ, οι μεγιστάνες των κατασκευών, Αλί Ατσάογλου, Οσμάν Ακτσα και Εμρουλάχ Τουρανλί, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μεχμέτ Αλι Καχραμάν, ο σύμβουλος του ίδιου υπουργείου, Σαντικ Σογλού και 19 ακόμη άτομα.

Η τρίτη άνοιξε για τις κατηγορίες ότι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έδωσε οικοδομικές άδειες σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αναφορές ότι η κατασκευή θα απειλήσει την ασφάλεια της νέας υποθαλάσσια σήραγγας του Μαρμαρά που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Σε αυτή συνελήφθη ο δήμαρχος, Μουσταφά Ντεμίρ.

Στην υπόθεση εντάχθηκαν και δύο ακόμη εισαγγελείς προκειμένου να ερευνήσουν όλες τις μίζες αλλά και να προχωρήσουν το έργο της δικαιοσύνης εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των υπόπτων.

Στο μεταξύ σήμερα έγινε γνωστό ότι διατέθηκαν σε υπουργούς και στον διοικητή της κρατικής τράπεζας Χάλκμπανκ κουτιά υποδημάτων που περιείχαν εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «βρώμικο σχέδιο» την εισαγγελική έρευνα και «συμμορία» όσους μετέχουν στην όλη επιχείρηση.

Εξοργισμένος ο Ερντογάν

Η είδηση των συλλήψεων έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πρωθυπουργικό μέγαρο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του δεν ήταν ενήμερη για καμία έρευνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες αποφάσισε να πάρει θέση στην υπόθεση και να κάνει λόγο για μία «πολύ βρώμικη επιχείρηση» με στόχο την κυβέρνηση του. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατονόμασε «κύκλους» εντός και εκτός Τουρκίας που επιθυμούν να βγάλουν την Τουρκία από τη ραγδαία ανάπτυξη της και τόνισε «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια». Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς όσο και ο πρωθυπουργός ανέφεραν ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ωστόσο έχει προκαλέσει ερωτήματα το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ταυτόχρονα αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια 'Αγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα ήρθε ως αποτέλεσμα της υπόγειας σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με το κίνημα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το δικαστικό και το αστυνομικό σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι συνδέουν την σιωπηλή καρατόμηση 6 υπαρχηγών της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα με την υπόθεση των δωροδοκιών.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραιτήσεις υπουργών και ανασχηματισμό στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται σε εγκλήματα. «Πιστεύουμε ότι οι υπουργοί μας είναι αθώοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους προστατεύσουμε εάν έχουν εμπλακεί σε έγκλημα αναφορικά με τους γιους τους. Μπορεί να ζητήσουν άδεια να παραιτηθούν ή μπορεί ο πρωθυπουργός μας να απαιτήσει τις παραιτήσεις τους. Θα δούμε τι θα κάνουν σύντομα» είπε ο Μπουλέντ Αρίντς.

Ο τουρκικός Τύπος

Διατυπώνονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης της εισαγγελικής έρευνας και της απόκρυψης στοιχείων. Ίσως για τον λόγο αυτό, ο σημερινός τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από πολλά στοιχεία που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών. Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν σήμερα τα στοιχεία αυτά πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο.

Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.

Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) μετέδωσε σήμερα την πληροφορία ότι χτες το βράδυ η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στις 11.30 το πρωΐ ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα