Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το "λουκέτο" στην ΕΡΤ

Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας η ανακοίνωση-σοκ για το άμεσο κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης, που μεταφέρουν τις ανακοινώσεις Κεδίκογλου περί σκανδαλώδους τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ και το «κατηγορώ» εργαζομένων και αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα γίνεται στιγμιαία η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο...

Όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνουν πως πρόκειται για το πρώτο μαζικό κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στη βαλτωμένη από την ύφεση Ελλάδα, η οποία έχει δεσμευθεί ενώπιον των διεθνών πιστωτών της να προχωρήσει σε 15.000 περικοπές θέσεων εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.

Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε με έκτακτα τηλεγραφήματα από το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει πως πρόκειται για ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα στη γραμμή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ως όρος για τη διάσωσή της, και παράλληλα σημειώνει πως βαθαίνει τις ρωγμές στη συγκυβέρνηση με αμφότερους τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους να στηλιτεύουν την απόφαση.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί έξω από το ραδιομέγαρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ που χάνουν τη δουλειά τους, διαμηνύοντας ότι θα δώσουν μάχη κατά της απόφασης της κυβέρνησης και καλώντας σε μπλακ-άουτ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Η ελληνική κρίση φέρνει μπλακ-άουτ στη δημόσια τηλεόραση» γράφει η ιταλική Repubblica, μεταφέροντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που χαρακτήρισε θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, αναγγέλλοντας ότι θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος–αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η «θορυβώδης» απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλαμβάνει ανάλογου τύπου δραστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» μεταδίδει ψηλά στο δικτυακό της τόπο η γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφέροντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

Το BBC μιλά για την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης σε μία σειρά διαδοχικών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων με την ελπίδα να οδηγηθεί η χώρα εκτός ύφεσης. Το βρετανικό κανάλι αναφέρεται στα δίκτυα και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal στο Διαδίκτυο. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση σιγή, τουλάχιστον προσωρινά, στο πλαίσιο των περικοπών που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.

«Σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης» γράφει το Euronews μεταφέροντας τις εξελίξεις από την Ελλάδα.

«Λιτότητα, η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» αναφέρει γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του πύλη, λέγοντας ότι το τελευταίο σήμα μεταδίδεται τα μεσάνυχτα και η ΕΡΤ θα αναβιώσει με λιγότερους εργαζομένους και προγράμματα.

Ο λόγος για την απόφαση είναι πιθανώς η υψηλή πίεση που ασκείται από τους διεθνείς δωρητές προς την κυβέρνηση στην Αθήνα, λέει το Spiegel επισημαίνοντας ότι η τρόικα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ βρίσκεται στη χώρα για να ελέγξει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας.

Το περιοδικό σημειώνει ότι αργότερα φέτος έχουν προγραμματιστεί 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση θέλει περισσότερο χρόνο. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος γρηγορότερα, είναι το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, αναφέρει το Spiegel και σημειώνει πως για το ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης το κλείσιμο αποτελεί πλήγμα.

«Τσεκούρι ακόμη και στην τηλεόραση» αναφέρει η ιταλική La Stampa σημειώνοντας ότι ούτε η τηλεόραση, ούτε το ραδιόφωνο, δεν γλίτωσε από τον πέλεκυ των περικοπών και της λιτότητας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».
Τι λένε τα ξένα μέσα για το κλείσιμο της ΕΡΤ
ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα