Ημέρες εξέγερσης στην Τουρκία...

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομολόγησε ότι στο βασικό του σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ περιλαμβάνεται η οικοδόμηση ενός μουσουλμανικού τεμένους, ικανοποιώντας την πάγια απαίτηση των Τούρκων ισλαμιστών για την ανέγερση τζαμιού στην περιοχή του Πέραν, όπου δεσπόζει αρχιτεκτονικά η μεγάλη χριστιανική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Την απαίτηση αυτή είχε διατυπώσει απευθυνόμενος στους επιγόνους του ο ισλαμιστής ηγέτης Νετσμετίν Ερμπακάν. «Δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ η άλωση της Πόλης χωρίς την ανέγερση τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ» έλεγε ο Ερμπακάν στους νεαρούς οπαδούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δύσκολες στιγμές πέρασε η κυβέρνηση Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία είχαν φθάσει στην περίμετρο του πρωθυπουργικού γραφείου στη συνοικία Μπεσικτάς.

«Ήταν όλα πιθανά» είπαν το πρωί τη Κυριακής κυβερνητικοί κύκλοι σε έμπιστους δημοσιογράφους που πρόσκεινται στο κόμμα του AKP του Ερντογάν και έβλεπαν την εξέγερση αντι-ισλαμιστικού χαρακτήρα να φουντώνει. Είναι ενδεικτικό ότι οι πιο βίαιες συγκρούσεις δεν σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αλλά στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου κινητοποιήθηκε η στρατοχωροφυλακή για να περιφρουρήσει το διοικητικό κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή το σύνθημα της εξέγερσης μεταδόθηκε σε όλα τα αστικά κέντρα της Τουρκίας, από το Ικόνιο έως την Αττάλεια και από τη Σμύρνη, που είναι το εκλογικό φρούριο των οπαδών της κοσμικής Τουρκίας, έως τα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη.

Τουλάχιστον 1.700 συλλήψεις, πάνω από 1.000 τραυματίες και πιθανώς δύο νεκροί, αριθμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου σπεύδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα δε το κεμαλικής προέλευσης Ρεπουμπλικανικό κόμμα, για να ανακτήσουν πολιτικό έδαφος έναντι του Ερντογάν. Παρά τις συνεχείς ταραχές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε μία επίδειξη ισχύος, δεν αλλάξει το πρόγραμμά του και από σήμερα ξεκινά περιοδεία στο... Μαρόκο!

Διεθνής κατακραυγή για αλόγιστη χρήση βίας

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.

«Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας - που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών - αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους» δήλωσε ο Ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις Αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό, χωρίς νερό ή φαγητό, για τουλάχιστον 12 ώρες.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο.


Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.

Βίντεο σοκ: Αστυνομικός σημαδεύει διαδηλωτή

Σοκ έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου και στο οποίο φαίνεται αστυνομικός να σημαδεύει διαδηλωτή κατά την διάρκεια επεισοδίων στην Τουρκία.

Ο αστυνομικός φαίνεται πως το κάνει «για πλάκα» και στην συνέχεια πανηγυρίζει καθώς η πλαστική σφαίρα περνά δίπλα από τον διαδηλωτή και τον τρομάζει. Οι σφαίρες που χρησιμοποιεί η αστυνομία είναι πλαστικές, ωστόσο είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι αστυνομικός σημαδεύει και πυροβολεί απευθείας άμαχο διαδηλωτή

Ημέρες εξέγερσης στην Τουρκία...

Το χρονικό:


28 Μαΐου: Μικρή ομάδα διαδηλωτών προσπαθεί να εμποδίσει συνεργείο να ξεριζώσει δέντρα στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων και απωθεί τους διαδηλωτές.

29 Μαΐου: Αυξάνεται το πλήθος που συγκεντρώνεται στο πάρκο, όπου μερικοί στήνουν αντίσκηνα και εγκαθίστανται.

31 Μαΐου: Η αστυνομία κινείται εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, άλλα χημικά και υδραντλίες πίεσης. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίζονται στις βίαιες συγκρούσεις .Ταυτόχρονα, όμως, ξεσπούν διαδηλώσεις στη Σμύρνη, στην Άγκυρα, στο Εσκί Σεχίρ και σε άλλες τουρκικές πόλεις. Το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι «διεξάγεται έρευνα για την αστυνομική βία».

1 Ιουνίου: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν καταδικάζει τους «απείθαρχους» και επιμένει ότι θα ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο στη θέση του πάρκου. Η αστυνομία αποσύρεται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών σε εκατοντάδες χιλιάδες.

2 Ιουνίου: Οι διαδηλώσεις μαίνονται σε πολλές τουρκικές πόλεις. Ο Ερντογάν καταδικάζει τους «ταραξίες», αλλά ανακοινώνει πως «τζαμί κι όχι εμπορικό κέντρο θα ανεγερθεί» στο επίμαχο πάρκο. Σημειώνονται ολονύχτιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας.

Ερντογάν: Απηύθυνε έκκληση για ηρεμία

Τουρκία: Αστυνομικός πυροβολεί διαδηλωτή και πανηγυρίζει

Ποτάμι οργής στην Τουρκία. Τι ακριβώς συμβαίνει;Video

Financial Times: Νέος Οθωμανός σουλτάνος ο Ερντογάν

Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.Ταγίπ, παραιτήσου



(Οδοφράγματα)

(Αστυνομική βαρβαρότητα)



(Πεδίο μάχης η τουρκική πρωτεύουσα)


(Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλον τον κόσμο)

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα