Η τουρκική εξέγερση σε ένα βίντεο

Εικόνες που θυμίζουν περισσότερο βομβαρδισμένο τοπίο αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας στην Τουρκία, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται σήμερα, καθώς απευθύνονται καλέσματα μέσω των social media.

Δεκάδες τραυματίες και σχεδόν 940 συλλήψεις είναι ο επίσημος απολογισμός των διήμερων διαδηλώσεων, φέρνοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002.

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ στη διάρκεια της νύχτας, όταν η αστυνομία αποχώρησε έπειτα από εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν πάντως λόγο για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον έναν οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον 1.000 τραυματίες - στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Η ανακοίνωση από τις Αρχές της καταστροφής του πάρκου για τη διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στην Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι τα πράγματα άλλαξαν δραματικά για αυτόν

Το βέβαιο είναι ότι το κύμα της αντίδρασης είναι πολύ δυνατό και δεν περιορίζεται σε μία ή δύο πόλεις αλλά είναι γενικευμένο. Κι αυτό δείχνει ότι κάτι "σιγόκαιγε" εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα