Ντάκα: Χωρίς τέλος η τραγωδία

«Θα τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι για τους θανάτους του Rana Plaza, ακόμη και αν ανάμεσα σε αυτούς είναι και μέλη του κόμματός μας».

Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Mπαγκλαντές Sheikh Hasina, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία, μια τραγωδία που όσο περνούν οι ώρες γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

«Το κτήριο αυτό θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί από την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που οι αρχές διαπίστωσαν τις ρωγμές και έδωσαν και τη σχετική εντολή γι' αυτό. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αδιαφόρησαν και εξανάγκασαν τους ανθρώπους να εξακολουθήσουν να εργάζονται μέσα σ' αυτό, αφού τους διαβεβαίωσαν ψευδώς πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όσον αφορά στην ασφάλεια του κτιρίου. Μια μόλις όμως μέρα μετά, συνέβη αυτή η τραγωδία» είπε ο Hasina, διαμηνύοντας για μιά ακόμη μια φορά πως «κανείς υπεύθυνος δεν θα γλυτώσει».

Εν τω μεταξύ σε πορεία κατέβηκαν χιλιάδες εργάτες, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες ασφαλείας κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να εργάζονται.

Από το πρωί της Παρασκευής, ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει 270, δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας της Ντάκα, Habibur Rahman. Υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ακόμη παγιδευμένα πτώματα, καθώς, η βαριά δυσοσμία του θανάτου εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από τους σωρούς των μπάζων.

Τα συνεργεία διάσωσης πετούν «στα τυφλά» στα κενά που βρίσκουν, τρόφιμα και μπουκάλια με νερό, ελπίζοντας σε εγκλωβισμένους που ωστόσο είναι επιζώντες.

Το έργο των διασωστών το οποίο, από την ώρα της κατάρρευσης, δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό, θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει 72 ώρες από το συμβάν.

Σημειώνεται πως οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισθέντες ξεπερνούν τα 2.010 άτομα εκ των οποίων περίπου τα 1.000 ανασύρθηκαν με σοβαρά τραύματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα