Αυτοί είναι οι βομβιστές της Βοστόνης

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν των δύο αδερφών που φέρονται να βρίσκονται πίσω από τη αιματηρή βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα τους.

Τα κίνητρα των δύο αδερφών παραμένουν ακόμη άγνωστα. Ο πατέρας τους Άνζορ Τσαρνάγεφ φέρεται να δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παγίδεψαν τα παιδιά του. Ωστόσο ο θείος τους που διαμένει στις ΗΠΑ έδωσε μία διαφορετική εκδοχή. Όταν ρωτήθηκε γιατί να πραγματοποιήσουν μία τέτοια επίθεση ο Ρουσλάν Τσαρνι απάντησε: «Γιατί είναι χαμένοι. Μισούσαν όσους μπορούσαν να εγκατασταθούν. Αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι που μπορώ να φανταστώ». Στο ερώτημα εάν τελικά έπαιξε κάποιο ρόλο η θρησκεία τους ο θείος τους ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει να κάνει με την θρησκεία, με το Ισλάμ. Είμαι μία απάτη. Κάποιος τους ριζοσπαστικοποίησε αλλά δεν ήταν ο αδερφός μου που επέστρεψε στη Ρωσία και πέρασε τη ζωή του φτιάχνοντας αυτοκίνητα για να φέρει ψωμί στο τραπέζι.

Τα αδέρφια Τσαρνάεφ φαίνεται ότι έχουν καταγωγή από την Τσετσενία και για ένα διάστημα διέμειναν στη Ρωσία. Στη συνέχεια με διαβατήρια από το Καζακστάν εισήλθαν και πήραν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Πιθανολογείται ότι το 2002 ή το 2003 η οικογένεια ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ.



Ο μεγαλύτερος αδερφός, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που σκοτώθηκε κατά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, γεννήθηκε στη Ρωσία. Φέρεται να έγινε μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ το 2007 και σπούδασε στο Κολέγιο Bunker Hill Community της Βοστόνης. Όνειρο του 26χρονου, Ταμερλάν Τσαρνάεφ ήταν να γίνει μηχανικός, ενώ ασχολείτο εντατικά με το μποξ.



Σε συνέντευξη του είχε πει ότι ελπίζει να γίνει Αμερικανός πολίτης και μία ημέρα να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το μποξ. Παράλληλα είχε αποκαλύψει ότι η οικογένεια του εγκατέλειψε την Τσετσενία την δεκαετία του 1990 εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης με την Ρωσία και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Καζακστάν. «Δεν έχω ούτε έναν Αμερικανό φίλο. Δεν τους καταλαβαίνω» είχε πει τότε ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ. Δήλωσε μουσουλμάνος που δεν πίνει ούτε καπνίζει και παραπονιόταν ότι δεν υπάρχουν πλέον ηθικές αξίες. Το 2009 συνελήφθη με την κατηγορία του ξυλοδαρμού της συντρόφου του η οποία τον περιέγραφε ως έναν πολύ καλό άνδρα.





Παραδέχθηκε ότι η πρώτη του αγάπη ήταν η μουσική και έπαιζε πιάνο και βιολί. «Η Αμερική έχει πολλές δουλειές. Κάτι που η Ρωσία δεν έχει. Έχεις μία ευκαιρία να βγάλεις λεφτά εάν θέλεις να δουλέψεις» έλεγε τότε ο 26χρονος. Ο πρώην προπονητής του, Τζον Κουραν τον περιέγραψε ως ένα παιδί ήσυχο και ευγενικό.





«Γλυκό» και «αγαπημένο» παιδί χαρακτηρίζουν οι συμμαθητές του και τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που φέρεται να είναι ο δεύτερος βομβιστής. Περιγράφεται ως πολύ διαφορετικός από τον αδερφό του, καθώς ήταν πολύ κοινωνικός, άνετος και καθόλου απόμακρος. «Ήταν τόσο ευχαριστημένος που βρισκόταν εδώ και που πήγαινε σχολείο και τόσο ευγνώμων που ήταν αποδεκτός» είπε ο γείτονας του νεαρού Λάρι Αρονσον.



Ωστόσο φέρεται να είχε αναρτήσει συνδέσμους σε ισλαμικούς ιστότοπους και άλλους που ζητούν την ανεξαρτησία της Τσετσενίας, μια διαδικτυακή σελίδα που όπως φαίνεται έχει δημιουργήσει ο ίδιος σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην ρωσική γλώσσα.




Στην σελίδα αυτή, ο 19χρονος δηλώνει ότι είναι απόφοιτος του 2011 του δημόσιου σχολείου στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης Cambridge Rindge and Latin School. Το 2011 ήταν ένας από τους 45 απόφοιτους του Λυκείου που έλαβαν υποτροφία ύψους 2.500 δολάρια.



Επίσης δηλώνει ότι δημοτικό σχολείο πήγε στην Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, μια επαρχία της Ρωσίας που συνορεύει με την Τσετσενία, και αναφέρει ότι μιλάει την αγγλική, την ρωσική και την τσετσενική γλώσσα.

Ως «Κοσμοθεωρία» του καταχωρεί το Ισλάμ και ως «Προσωπική Προτεραιότητα» την «σταδιοδρομία και τα χρήματα».




Ο Τσαρνάεφ έχει αναρτήσει συνδέσμους σε βίντεο από μαχητές στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και σε ισλαμικές ιστοσελίδες με τίτλους όπως «Ειρήνη στον κόσμο, η θρησκεία μου είναι το Ισλάμ» και «Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ, ας ηχήσει αυτό στις καρδιές μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα