Βοστώνη: Η τραγωδία του μαραθωνίου και η αινιγματική φιγούρα

Δύο βόμβες εξεράγησαν κοντά στο τέρμα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, μετατρέποντας τη γιορτή σε αιματηρό σκηνικό... Σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό από τον αστυνομικό επιθεωρητή της Αστυνομίας της Βοστώνης, τρεις είναι οι νεκροί, ενώ ανάμεσά τους είναι κι ένα οκτάχρονο αγόρι.



Όπως μετέδωσε η Daily Mail, το αγόρι ονομαζόταν Richard Martin και περίμενε στη γραμμή τερματισμού για να αγκαλιάσει τον πατέρα του Bill Martin που συμμετείχε στον Μαραθώνιο. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν η μητέρα του και η μία από τις αδερφές του.



Επίσης, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι  άλλη μία από τους νεκρούς είναι μία κοπέλα γύρω στα είκοσι χρόνια, ενώ η ταυτότητά της δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.



Στο μεταξύ, οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στην αναζήτηση μίας μυστηριώδους φιγούρας που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε στην ταράτσα κτιρίου να παρακολουθεί τον πανικό να εκτυλίσσεται στους δρόμους της Βοστώνης, μετά τη διπλή φονική έκρηξη.




Οι νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν τουλάχιστον 144 τραυματίες, εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση και οι 25 σε σοβαρή. Τουλάχιστον οκτώ από τους τραυματίες είναι παιδιά.



Περίπου 10 άτομα, σύμφωνα με το CNN, είδαν τα μέλη τους να ακρωτηριάζονται, ενώ αρκετοί που τραυματίστηκαν σε μηρούς και πόδια θα πρέπει να υποβληθούν σε σειρά επεμβάσεων. Κάποιοι τραυματισμοί ήταν τόσο σοβαροί, που γιατροί των νοσοκομείων της πόλης, τόνισαν ότι υποχρεώθηκαν να προβούν σε ακρωτηριασμούς μελών.



Στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ο κατάλογος των τραυματιών περιλαμβάνει ένα αγόρι 2 ετών με τραύμα στο κεφάλι, ένα κορίτσι 9 ετών με τραύμα στο πόδι, ένα επτάχρονο αγόρι κι ένα 12χρονο κορίτσι καθώς και τέσσερα ακόμη παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και η Boston Globe.





Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το οποίο έχει δεχθεί 29 θύματα, τα τραύματα κυμαίνονται από κοψίματα και μώλωπες μέχρι σοβαρά τραύματα από θραύσματα.



Οι Αρχές έκαναν γνωστό πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε απόσταση 45 ως 90 μέτρων η μια από την άλλη. Σύμφωνα με το CNN, οι Αρχές βρήκαν άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν εξερράγησαν και όπως τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος δεν είχαν δεχθεί κάποιες συγκεκριμένες απειλές, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος μπορεί να οργάνωσε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια.


Περίπου 17.000 δρομείς είχαν τερματίσει πριν σημειωθούν οι δύο εκρήξεις και διακοπεί ο αγώνας. Άλλοι περίπου 6.000 συνέχιζαν να τρέχουν τη στιγμή εκείνη. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ο παλαιότερος αγώνας δρόμου που διεξάγεται στις ΗΠΑ και προσελκύει δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο.


Η αστυνομία είχε αρχικά κάνει λόγο για μια τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης, αλλά λίγο αργότερα διευκρίνισε πως το επεισόδιο αυτό στην πραγματικότητα "συνδέεται με μια πυρκαγιά". Πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας τους μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη.





Η Γερουσία στην Ουάσινγκτον τήρησε χθες το βράδυ ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης οργανώνεται από το 1897 στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, παραδοσιακά την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα