Εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστώνης με 3 νεκρούς και τραυματίες

Δύο ή και τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γραμμή του τερματισμού.

Τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των κορυφαίων αθλητών του μαραθωνίου και την ώρα που τερμάτιζαν χιλιάδες συμμετέχοντες, δύο διαδοχικές εκρήξεις, στο πεδίο του τερματισμού προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Διύστανται οι πληροφορίες για το αν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν εντός κοντινού ξενοδοχείου, ή μέσα σε τσάντες στο δρόμο.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο ένας από τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξερράγη είχε τοποθετηθεί μέσα σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων. Πλέον το ενδιαφέρον των αρχών εστιάζεται στην ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, Έντουαρντ Ντέιβις, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή πληροφορία στις μυστικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο «χτύπημα» στη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους τρεις και σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της αστυνομίας από τα κεντρικά της Βοστώνης δεν έχει συλληφθεί κανένας ύποπτος για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ, το οποίο επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, 144 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Από αυτούς 25 με 30 έχουν υποστεί ακρωτηριασμό λόγω των εκρήξεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τραυματίες με εγκαύματα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθάρισε πως οι ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει επίσημα πως πρόκειται για επίθεση κάποιας μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία στη Βοστώνη, η οποία ξεκαθάρισε πως όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Ωστόσο, ήδη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική» την τοποθέτηση πολλαπλών εκρηκτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για προμελετημένο «χτύπημα».

Το κέντρο της Βοστώνης έχει αποκλειστεί και όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Έντουαρντ Ντέιβις, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τις 03.40 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο τόπος της τραγωδίας αποτελεί «σκηνή εγκλήματος» και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν διαθέτει την κατάλληλη διαπίστευση. Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του και να αναφέρει οποιαδήποτε περίεργη δραστηριότητα ή «ύποπτα δέματα» πέσουν στην αντίληψή του. Ο δήμαρχος της πόλης έχει ενεργοποιήσει μια γραμμή εκτάκτου ανάγκης για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν νέα για κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που βρισκόταν εκεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει πλέον το FBI.

Νεκρό ένα 8χρονο αγόρι

Από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ένα 8χρονο αγόρι, ωστόσο οι Αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός τους να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών με το CNN να αναφέρει πως 141 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τραύματα στα κατά τόπους νοσοκομεία. Από αυτούς οι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα τόσο το Reuters όσο και το Associated Press μεταδίδουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα