Ρωσία: Εκστρατεία για την πάταξη της διαφθοράς

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως κινεί μία εκτεταμένη έρευνα για την επαλήθευση των εισοδημάτων, της ακίνητης περιουσίας και του τρόπου ζωής των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας πως στη μάχη κατά της διαφθοράς ουδείς θα παραμείνει «ανέγγιχτος».

Σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διατάγματα που καθορίζουν τον τρόπο που θα δηλώνονται οι δαπάνες των δημοσίων λειτουργών και των μελών των οικογενειών τους σύμφωνα με τα βεβαιωμένα έσοδά τους.

Τα διατάγματα αυτά παρουσιάσθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου ως μέτρα που εντάσσονται στην εκστρατεία για την πάταξη της διαφθοράς.

«Στον πόλεμο κατά της διαφθοράς δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι και δεν μπορούν να υπάρξουν», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Κρεμλίνο δίνει διορία τριών μηνών, έως την 1η Ιουλίου, στους δημοσίους υπαλλήλους κάθε βαθμίδας να κλείσουν τους λογαριασμούς που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Όσον αφορά την κατοχή ακινήτων στο εξωτερικό, μολονότι δεν απαγορεύεται δια νόμου, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος «θα πρέπει να δηλώσει και να δικαιολογήσει τα μέσα που του επέτρεψαν να το αποκτήσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Όπως τόνισε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Ρωσίας πρόκειται να περάσουν από το μικροσκόπιο τις φορολογικές δηλώσεις άνω του ενός εκατ. Ρώσων δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, δήλωσε πως η νέα νομοθεσία κατοχυρώνει την προστασία των προσώπων που προβαίνουν σε αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διαφθορά αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα στη Ρωσία, καθώς πλήττει σε όλες τις βαθμίδες την δημόσια διοίκηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα