Η Βενεζουέλα αποχαιρέτησε τον ηγέτη της Ούγκο Τσάβες

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στην οποία παραβρέθηκαν συνολικά 32 αρχηγοί κρατών και 55 εκπρόσωποι χωρών. Θρήνος για τους πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους του Καράκας για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον πρόεδρο της χώρας.

Διαβάστε τι συνέβη στην τελετή

Ο Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος αργότερα θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Βενεζουέλας, μιλά για τον Ούγκο Τσάβες, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους τους ηγέτες και τους εκπροσώπους κρατών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην τελετή. «Ούγκο Τσάβες, σε ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας», ανέφερε ο Μαδούρο.

Κανένας άλλος ηγέτης στην ιστορία της χώρας δεν έχει δεχθεί τόσες επιθέσεις, τόνισε ο πιστός φίλος του Τσάβες. «Ποτέ τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχουν ακουστεί τόσα ψέματα κατά του προέδρου μας. Όχι μόνο στην Βενεζουέλα αλλά σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο».

Επίσης, ο Μαδούρο είπε: «Αν θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην κληρονομιά του Τσάβες, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κατάφερε να ανακαλύψουμε ξανά την ιστορία της πατρίδας μας και την κληρονομιά του Σιμόν Μπολιβάρ. Μας δίδαξε αγάπη και συγχώρεση. Μας δίδαξε να αγαπούμε την ιστορία μας».

- Εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας μίλησαν και προσευχήθηκαν για τον Ούγκο Τσάβες. Πρόκειται για τον αρχιερέα Μάριο Μορόντα, τον πάστορα Αλέξις Ρομέρο Βαλέρα και τον αμερικανό αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον.

- Στην κηδεία ακούστηκε μουσική φολκ, είδος το οποίο ο Ούγκο Τσάβες λάτρευε. Το συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι ζωντανό, αισιόδοξο και καθόλου επίσημο. Στην συνέχεια ακούστηκε ορχηστρική μουσική.

- Φόρος τιμής προς τον Τσάβες από τους ηγέτες κρατών οι οποίοι παραβρίσκονται στην τελετή. Στέκονται όρθιοι δίπλα από την σορό του προέδρου της Βενεζουέλας, ως να είναι οι ίδιοι που «κουβαλούν» το φέρετρό του.

- Ο Νικόλας Μαδούρο τοποθέτησε ένα αντίγραφο του σπαθιού του Σιμόν Μπολιβάρ πάνω στο φέρετρο του Ούγκο Τσάβες.

- Η κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας ξεκίνησε στις 18:32 ώρα Ελλάδος. Πριν ξεκινήσει η κηδεία, ο εκφωνητής αναφέρει ένα – ένα τα ονόματα των ηγετών οι οποίοι βρίσκονται εκεί.

- Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας, στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες θα παραβρεθούν συνολικά 32 ηγέτες κρατών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι συνολικά 55 χωρών.

- Ο πρόεδρος του Ιράν
έφτασε στην στρατιωτική ακαδημία, ενώ βρίσκεται στο Καράκας από χθες το βράδυ. «Χάσαμε έναν πολύ καλό φίλο, έναν επαναστάτη και δίκαιο ηγέτη», είπε ο Αχμαντινετζάντ και πρόσθεσε: «Έχω την αίσθηση ότι έχασα τον ίδιο μου τον εαυτό. Ο Τσάβες δεν θα πεθάνει ποτέ».

Αβάσταχτος ο πόνος για τους γονείς του


- Η μητέρα του Ούγκο Τσάβες έφτασε στην στρατιωτική ακαδημία του Καράκας
, εκεί όπου βρίσκεται η σορός του γιου της. Μάλιστα, το πλήθος που βρίσκεται έξω από το κτίριο την καταχειροκρότησε. Για τις τελευταίες τρεις ημέρες, η Έλενα Τσάβες δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του Ούγκο, που φορά την στρατιωτική του στολή με το κόκκινο μπερέ.

- Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ έφυγε από την Βενεζουέλα και δεν θα παραβρεθεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο γιατρός της ανέφερε πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν της επιτρέπει να αντέξει την ζέστη, σύμφωνα με το Associated Press.

- Έξω από την στρατιωτική ακαδημία στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να είναι παρόντες στο «ύστατο χαίρε» στον ηγέτη τους, έχουν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραβρεθεί μέχρι στιγμής στο λαϊκό προσκύνημα προς τιμήν του Ούγκο Τσάβες.


Βραζιλία, Ντίλμα Ρούσεφ, ντα Σίλβα


Κούβα, Ραούλ Κάστρο


Ιράν, Αχμαντινετζάντ

Ανάμεσά τους είναι οι πρόεδροι της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Ουρουγουάης Πέπε Μουχίκα, της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ με τον τέως πρόεδρο της χώρας ντα Σίλβα, του Ιράν Αχμαντινετζάντ, της Αϊτής Μισέλ Μαρτεγί, του Περού Ολάντα Χουμάλα, της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, τυου Μεξικό Ενρίκε Πένια Νιέτο, της Γουινέας Τεοντόρο Ομπιάνγκ. Στο Καράκας βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με τη μητέρα και την κόρη του Τσάβες.


Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα


Παναμάς, Ντανιέλ Ορτέγκα


Μεξικό, Ενρίκε Πένια Νιέτο


Αϊτή, Μισέλ Μαρτεγί


Έξω από τον ναό, χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι για το λαϊκό προσκύνημα, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγαπητό τους πρόεδρο, ενώ σημειώθηκαν αρκετές λιποθυμίες. Στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικη΄ς πραγματοποιούνται επιμηνμόσυνες δεήσεις και συγκεντρώσεις την ίδια ώρα με την κηδεία του Τσάβες στη Βενεζουέλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Τσίπρας στη κηδεία του Τσάβες

Με την μητέρα και την κόρη του Ούγκο Τσάβες συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Καράκας όπου βρίσκεται προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας.

Συνοδευόμενος από τον εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας και δεξί χέρι του Τσάβες, Νικολά Μαντούρο ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Ούγκο Τσάβες

Οπως ενημέρωσε με σχετικό δελτίο Τύπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Νικόλα Μαδούρο ο οποίος και τον συνόδευσε έως τη σορό του Τσάβες.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τα συλληπητήρια του στην μητέρα του Τσάβες και στους οικείους του


Ακολούθως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, τον τέως Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, και τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορρέα.

 

 


Live broadcast by Ustream

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα