Στο doodle της Google τα 100α γενέθλιά της Mary Leakey

Η Google σήμερα τιμά την Mary Leakey, Βρετανίδα αρχαιολόγο και ανθρωπολόγο, αφιερώνοντας το λογότυπό της στην γυναίκα που με την συνεισφορά της στην αρχαιολογία, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε για το ανθρώπινο είδος. Λόγω των πολλών σημαντικών ανακαλύψεων της και την αφοσίωσής της στην έρευνα πεδίου, θεωρείται από τις σημαντικότερες στη μελέτη της ανθρώπινης προέλευσης.

Στο doodle της Google βλέπουμε τη Mary Leakey σε έναν αρχαιολογικό χώρο και δίπλα της υπάρχουν και δύο σκυλιά Δαλματίας, τα οποία η αρχαιολόγος αγαπούσε πολύ και σχεδόν πάντα συνοδεύονταν από αυτά.

Σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2013, 100 χρόνια από τη γέννηση της Βρετανίδας παλαιοανθρωπολόγου , η Google έρχεται να μας υπενθυμίσει την μεγάλη προσφορά της. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1913 στο Λονδίνο, και πέθανε το 1996.  Το ενδιαφέρον της για την αρχαιολογία ξεκίνησε στην ηλικία των 12, όταν επισκέφθηκε την ανασκαφή σε Les Eyzies.

Ήταν η κόρη ενός λαϊκού ζωγράφου. Η  Mary ενδιαφέρθηκε για την τέχνη και την αρχαιολογία σε νεαρή ηλικία. Σαν παιδί συχνά ταξίδεψε στη Γαλλία με τους γονείς της. Εκεί, επισκέφθηκε το μουσείο της προϊστορίας και της επετράπη να συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές όπου βρέθηκαν αρχαία λίθινα εργαλεία. Επισκέφτηκε επίσης τα σπήλαια της Γαλλίας στο Font de La Guame και Mouthe, η οποία είναι διάσημη για τα προϊστορικά έργα ζωγραφικής τους.

Ως αποτέλεσμα του θανάτου του πατέρα της το 1926, η Μαρία και η μητέρα της μετακόμισαν πίσω στο Λονδίνο. Έκει επανασάτησε κατά των περιορισμών των καθολικών σχολείων στα οποία η μητέρα της την έστειλε. Το 1930, άρχισε πανεπιστημιακές σπουδές ελέγχου στην αρχαιολογία και τη γεωλογία.  Εισήχθη στο Louis Leakey το 1933.  Τρία χρόνια αργότερα (μετά το διαζύγιο του Leakey από την πρώτη σύζυγό του Φρίντα) παντρεύτηκαν. Είχαν τρεις γιους (Jonathan το 1940, ο Richard το 1944, και ο Φίλιππος το 1948).

Η παλαιοανθρωπολόγος Mary Leakey ανακάλυψε το πρώτο απολιθωμένο κρανίο ανθύπατος, έναν πίθηκο, που έχει εξαφανιστεί  και τώρα πιστεύεται ότι είναι πρόγονος για τους ανθρώπους, επίσης ανακάλυψε κρανίο Zinjanthropus στο Φαράγγι Olduvai. Για ένα μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας της εργάστηκε μαζί με τον σύζυγό της, Louis Leakey, στο φαράγγι Olduvai, αποκαλύπτοντας τα εργαλεία και τα απολιθώματα της αρχαίας hominines. Έχει αναπτύξει ένα σύστημα για την ταξινόμηση των λίθινων εργαλείων που βρέθηκαν στο Olduvai. Ανακάλυψε επίσης τις πατημασιές Laetoli. Το 1960 έγινε διευθυντής της ανασκαφής στο Olduvai. Μετά το θάνατο του συζύγου της, έγινε ο κορυφαίος παλαιοανθρωπολόγος, βοηθώντας στη δημιουργία Leakey την παράδοση με την κατάρτιση του γιου της, Richard, στον τομέα.

Οι ανακαλύψεις της για το ανθρώπινο είδος έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε το τι είναι ανθρώπινο. Για παράδειγμα, ερευνητές που εργάζονται στη νότια Αιθιοπία και τη βόρεια Κένυα ανακάλυψαν μαρτυρίες ότι πρόγονοί μας που έζησαν περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν είχαν τη δυνατότητα να γδέρνουν με λίθινα εργαλεία μικρά θηράματα, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα συγκεκριμένο πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς.

Κατά τη συνταξιοδότηση, μετακόμισε στο Ναϊρόμπι από το φαράγγι Olduvai, όπου είχε ζήσει για περίπου 20 χρόνια. Στην συνταξιοδότηση, συνέχισε να συμβάλει στην επιστήμη, γράφοντας άρθρα για την διάρκεια της ζωής της από απίστευτες ανακαλύψεις. Πέθανε το 1996 σε ηλικία ογδόντα τριών ετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα